Norveçli iki firmanın ortak çalışmasıyla geliştirilen otonom yük gemisi 2018’de yarı otonom olarak hizmete girmeye hazırlanıyor. Fosil yakıt yerine elektrik motorlarına sahip olan gemi 2020 yılında tümüyle otonom olarak kullanılmaya hazır olması planlanıyor.

Karayolu taşımacılığında otonom araçların ilk örneklerini görmeye başladık. Şimdiden giriş seviyesi otonom özellikleri son kullanıcılara sunan markalar, geleceğin otonom sürüşten geçtiği konusunda da hem fikir. Otonom sürüş ile neredeyse aynı paralelde ilerleyen bir başka devrim ise elektrikli sürüş. Bugün tümüyle elektrikle çalışan Tesla gibi otomobiller satın alabileceğiniz gibi yakın vadede fosil yakıtlı araçlar yasaklarla karşı karşıya kalacak.

Otomobillerde durum böyle iken karayollarında yük taşıyan tır gibi araçlarda gelişim biraz daha yavaş ilerliyor. Hem büyük bir tırı otonom hale getirmek hem de motorlarını elektrikli olanlarla değiştirmek henüz kimsenin cesaret edemediği bir atılım. Kısacası ölçek büyüdükçe bu devrimleri hayata geçirmek zorlaşıyor.

Norveçli iki firma ise ölçeği çok daha büyük olan yük gemilerinde devrim yapmaya hazırlanıyor. Teknoloji şirketi Kongsberg Gruppen ve tarım alanında faaliyet Yara International tarafından geliştirilen Yara Birkeland isimli yük gemisi hem elektrikle çalışıyor hem de otonom olarak faaliyet gösterebiliyor.

Konteyner taşımak üzere tasarlanan gemi karadaki benzerleri gibi GPS, radar ve kameralarla donatılmış. Bu sayede çevresi hakkında birçok bilgiye sahip olan gemi manevralarını otonom olarak gerçekleştirebiliyor. Buna açık denizde yol almanın yanı sıra tehlikeli liman koşullarında diğer gemilerden ve karaya oturma risklerinden kaçınmak ve istenen iskeleye yanaşmak da dahil.

Geminin bir diğer özelliği ise 0 emisyon salınımı yapacak olması. Tümüyle elektrik motorlarıyla donatılacak olan gemi fosil yakıt kullanmayacak. Ancak henüz bu sistemin teknik özellikleri konusunda bilgi verilmiş değil. Uzun deniz yolculuklarında güvenilir ve menzili yüksek elektrikli sistemler kullanmak pek denenmiş bir şey olmadığından detaylar merak uyandırabilir.

Önümüzdeki yıl suya indirilmesi planlanan Yara Birkeland’ın içerisinde mürettebat için de alan bulunacak. Gemi ilk aşamada içerisinde seyir ekibiyle birlikte hizmet verecek. Ardından aşama aşama otonom sistem devreye alınacak. Her şeyin yolunda gitmesi halinde ise 2020 yılında tümüyle insansız biçimde denize açılması planlanıyor. Bu durumda gemiyle ilgili gelişmeler karada bulunan bir uzaktan yönetim merkezinden takip edilecek.

Merak edilen konulardan biri de maliyet. Neticede oldukça büyük bir ekonomi olan yük taşımacılığında maliyet en önemli konu başlıklarından. Yara Birkeland’ın yapımı yaklaşık olarak 25 milyon dolara mal olacak. Bu da benzer büyüklükte bir yük gemisinin 3 katı demek. Ancak geliştirici ekip yakıt ve mürettebat maliyetleri ortadan kalkacağı için işletme giderlerinde %90 oranında azalma olacağını iddia ediyor.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close