İnternet devi Google, çekilen fotoğrafların piksellerini inceleyerek fotoğrafın nerede çekildiğini tahmin edebilecek bir algoritma geliştiriyor. Bu sayede konumlama teknolojisini kullanmaya gerek kalmadan fotoğraflar haritalandırılabilecek.

Özdevimli öğrenme (machine learning) teknolojisine fazlasıyla önem veren Google, yeni duyurduğu teknolojisi ile hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. Şirket, bu deneyinde insanlar için bile oldukça zorlu olan bir görevi yapay zekaya yaptırmaya çalışıyor: bir fotoğrafı inceleyerek nerede çekildiğini tahmin etmek.

Her biri konum bilgisi içeren 126 milyon fotoğrafı inceleyen PlaNet adlı yapay zeka, her bir fotoğrafı 26 bin bölgeye ayırarak kodluyor. Ayrıca fotoğraftaki nesneler de yapay zekanın fotoğrafın nerede çekildiğini anlamasına yardımcı oluyor. Örneğin bir otel binasının önünde duran bir inek, yapay zekaya modern ve ilkel hayatın iç içe olduğu Asya’yı işaret ediyor ve yapay zeka otellerin oldukça yaygın olduğu Endonezya’nın Bali şehri tahmininde bulunuyor.

Proje ekibinden Tobias Weyand, Flickr’dan 2.6 milyon konum bilgili fotoğrafı incelediğinde yapay zekanın fotoğrafın çekildiği konuma ilişkin yanılma mesafesinin 1,131.7 km olduğunu söylüyor. İnsanlar üzerinde yapılan deneyde ise medyan yanılma mesafesi 2,320.75 km. Her iki değer de mükemmel olmaya oldukça uzak. Ancak değerleri kıyaslandığında PlaNet şimdiden insanlardan daha iyi tahminlerde bulunabiliyor.

Google’ın içinde bulunduğu Alphabet grubunun İngiltere’de faaliyet gösteren Deepmind adlı şirketi ise görsel analiz etme teknolojisinin tıbbi kullanımı üzerinde çalışıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close