Yapay zekanın şu an kısıtlı bir beceriye sahip olduğu oldukça iyi bilinen bir gerçek. Çinli teknoloji devi Tencent’in hazırladığı yeni rapor da bu konuya değinerek, yapay zekanın gelişmesi için çok fazla gereksinim olduğunu vurguladı. Tencent Araştırma Enstitüsü tarafından derlenen araştırmaya göre dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacısı ve uygulayıcısı bulunuyor. Bu sayı piyasanın talebi karşısında oldukça yetersiz. Amaç yapay zeka mühendislerinin sayısını milyonlara çıkarmak!

Tencent’in ulaştığı rakamlar oldukça spekülatif ve şirket de bu rakamlara nasıl ulaştığına dair ayrıntılı bir bilgi paylaşımında bulunmuyor. Ancak bu raporun sistematik olmayan diğer raporlarla uyuştuğunu da söylemekte fayda var. Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji devleri son zamanlarda yapay zeka mühendislerini işe alırken yaşadıkları zorluklardan şikayet ediyor. Aşırı yüksek maaş beklentisi ve talepler bu firmaların en çok şikayet ettiği iki konu. The New York Times, sadece birkaç yıllık tecrübeye sahip kişilerin yılda minimum 300.000 ila 500.000 dolar arasında bir maaş beklentisi olduğunu, en iyilerin ise milyonlarca dolar para istediğini belirtiyor.

Yetersizliğin Sebebi: Eğitim!

Bağımsız bir yapay zeka laboratuvarı da, dünya çapında yapay zeka projelerine öncülük edebilecek kapasite ve beceriye sahip sadece 10.000 kişi bulunduğunu açıkladı. Tencent’in “2017 Küresel Yapay Zeka Beceri Raporu” ise bu sayının nedenini eğitim kaynaklı olduğunu ileri sürüyor. 300.000 aktif araştırmacının 200.000 ‘inin (sadece teknoloji değil) çeşitli endüstrilerde istihdam edildiği; geri kalan 100.000’in ise hala eğitimine devam ettiği tahmin ediyor.

Son yıllarda makine öğrenimi ve yapay zeka kurslarına devam eden, çevrimiçi derslere kayıt olan kişi sayısının büyük bir hızla arttığı görülüyor. Ancak bu kişilerin eğitimlerini tamamlaması konusunda büyük bir gecikme yaşanıyor.

Raporun endüstri konusunda bu eksikliği tahmin etmesi ve ardından çözüm üretmek ve uygulamak için küresel rekabet konusunda spekülasyon yapması oldukça ilginç. Son zamanlarda bu tarz spekülasyonlar oldukça popüler. Geçtiğimiz aylarda Amerikalı uzmanlar Amerika’nın yapay zeka yarışına devam etmesi için oldukça çalışması gerektiği ve Çin’in gerisine düştüğü ile ilgili çeşitli açıklamalar yapmıştı.

Raporda ABD, Çin, Japonya ve İngiltere başrolde olarak tanımlanıyor. Kanada’nın, güçlü bir eğitim sistemine sahip olduğu, İngiltere’nin yapay zekanın “etik ve yasal yönleri” konusunda en iyi olduğu be Japonya’nın da robotikte öncü olduğu belirtiliyor.

Rapor, ABD’yi dünya çapında yetenek açısından “uzakta” olarak nitelendiriyor. Buna karşın Birleşik Devletler, diğer uluslara oranla makine öğrenimi ve yapay zeka girişimlerine üniversitelerinde daha çok yer veriyor. Rapor, Amerika’nın dünya genelindeki 2.600 yapay zeka girişiminin 1.000’ine Çin’in ise 600’üne ev sahipliği yaptığı tahmininde bulunuyor.

Sonuç olarak rapor Çin’in 2030 yılında yapay zeka konusunda olmak istediği yer ile ilgili oldukça önemli ipuçları sunması açısından oldukça önemli.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close