1986 yılında dünya en büyük nükleer felaketini yaşadı. Çernobil Nükleer Santrali’nde yapılan bir deney esnasında meydana gelen nükleer kaza felaketi, geride yaşam sürülemeyen bir şehir ve etkileri hala devam eden pek çok hastalık bıraktı. Ancak bu arazi sonsuza kadar kaderine terk edilmedi. Bölgede inşa edilen güneş santralleriyle Çernobil yeniden hayat buldu.

Kazanın meydana geldiği nükleer santralin yakınlarına 3.800 güneş paneli konuşlandırıldı. Meşhur santral 200 yılında kapatıldığında, artık bölgenin bir daha asla güç üretilemeyeceği düşünülüyordu. Güneş paneli projesinin başındaki isim olan Valery Seyda, “Hala küçük ve zayıf olsa da artık bu bölgeye güç veren yeni bir filiz görüyoruz ve bu umut verici.” dedi.

3.800 güneş panelinden oluşan tesisin 2000 konuta güç verecek kapasitede olduğu belirtiliyor. Ancak bu hedeflenen miktardan çok az. Yetkililer mevcut bir megavatlık tesisi 100 megavatlık bir istasyona dönüştürmeyi planladıklarını belirtiyor. Ukraynalı yetkililer ayrıca yatırımcılara güneş paneli inşaatı için yaklaşık 6.200 dönümlük arazi teklif etmiş durumda.

Üzücü olansa Çernobil bölgesinde hayat sürmek hala imkansız ve en az 24.000 yıl daha bu böyle kalacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close