Bitcoin nasıl ikiye bölündü?

Dün dijital para birimi Bitcoin’de bir süredir beklenen bölünme gerçekleşti ve ortaya ‘Bitcoin Cash’ adı verilen yeni bir dijital para birimi çıktı. Bunun sebebi Bitcoin’in açık kaynak yapısıyla doğrudan ilgili…
Şuan en değerli dijital kripto para birimi konumundaki Bitcoin, temel olarak bakıldığında her gün belirli miktarda ‘jeton’ serbest bırakan bir sistem. Serbest bırakılan bu jetonlara sahip olabilmek için mümkün olduğunca fazla bilgisayarla ‘madencilik’ yapmanız gerekiyor. Ortaya çıkan bu bilgisayar gücü de Bitcoin’in temel amacı olan yeni nesil dijital para akışı sürecini desteklemek için kullanılıyor. Elbette farklı dijital para birimleri, farklı amaçlara da hitap edebiliyor. Bu konuyla ilgili Ethereum yazımıza kısaca göz atmanızı önerebiliriz.
Bitcoin kimsenin yönetiminde, tekelinde olan bir sistem değil. Kitlelerin gücüyle hareket eden bir blok zinciri. Dolayısıyla bu zincirde zaman zaman görüş ayrılıkları da doğabiliyor. Şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmamış olsak da aslında Bitcoin açık kaynak kodlu bir sistem ve eğer yapılan değişiklikler yeteri kadar kullanıcı tarafından kabul görürse ortaya yeni bir Bitcoin türü çıkabiliyor. İşte dün ortaya çıkan Bitcoin Cash de tam olarak böyle doğdu.
Bir süre önce Bitcoin sistemindeki yavaşlıklar sebebiyle bir tercih yapılmış ve SegWit2 (Segregated Witness) sistemi üzerinde uzlaşı sağlanmıştı. Blok kapasitesini 1MB’tan 2MB’a yükseltecek olan bu sistem ekosistemin %80’i tarafından desteklenmişti. Ancak 2015 yılında bu yana üzerine konuşulan SegWit sistemi bazı madencilerin pek ilgisini çekmedi. Dolayısıyla bu madenciler kapasiteyi 8MB dolayına çıkaracak yeni bir kod üzerinde çalıştı ve ortaya Bitcoin Cash’i çıkardı.
Buradaki data farkı işlem yaklaşımındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Bitcoin kapasiteyi 2MB civarında tutarken işlemlerin bazılarının blok dışında gerçekleşmesine izin veriyor. Bitcoin Cash ise daha büyük bir alan sunarak tüm işlemlerin blok içerisinde gerçekleşmesini sağlıyor. Dolayısıyla amaç yapılan işlem sayısını artırmak olsa da yaklaşımlar farklı.
Artık değerleme olarak Bitcoin (BC)’nin yanında Bitcoin Cash (BCC) olarak ikinci bir kripto para birimi daha bulunuyor. Üstelik BCC de yoluna hızlı başlamış durumda. İlk gün 200 dolar civarında değerlenen BCC şuanda 500 dolar seviyesine yaklaşmış durumda. Orijinal Bitcoin ise 2700 dolar değerlemeyle işlem görüyor.
Bitcoin’in serbest bırakılan jeton miktarını azaltarak değer yükselten yapısı ve genel olarak madenciler arasındaki bölünmenin dijital ekonomiyi nasıl etkileyeceğini öngörmek güç. Ancak SegWit sistemine destek veren bazı madenciler desteklerini Bitcoin Cash’e yönlendirmiş durumda. Öte yandan bazı Bitcoin işlem siteleri ise sistemlerin kapsamlı bir yenileme çalışması olmadan Bitcoin Cash’i desteklemeyeceğini dile getiriyor.