ABD’nin New York eyaletinde bulunan Plattsburgh şehri önümüzdeki 18 ay boyunca kripto para madenciliğini yasaklayarak ABD’ye bu yasağı getiren ilk şehir oldu. Belediye meclisi geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği meclis toplantısında yasağı uygulamaya koymak için oy birliğine vardı.

Belediye başkanlığı yasanın ticari kripto para madenciliği işlemlerinin şehrin karakterinde geri dönülmez değişimlere yol açmadan düzenleme yapma amacı taşıdığını ifade etti.

Plattsburgh belediye başkanı Colin Read, şehrin dünyadaki en ucuz elektrik faturası oranına sahip olduğunu söyledi. Şehir sakinleri kilowatt/saat başına yaklaşık 4,5 cent ödüyor. Diğer şehirlerde bu fiyat 10 cent’e kadar çıkabiliyor. Şehir ayrıca sanayi işletmelerini teşvik etmek için bu tarz işletmelere kilowatt/saat başı 2 cent’lik bir elektrik ücreti sunuyor. Şehrin bu iyi niyeti kripto para madencilerinin şehri kendi işlemleri için bir üs gibi kullanmalarına yol açtı. Çünkü kripto para madenciliğinden para kazanmanın yolu ucuz elektrikten geçiyor. Madencilik işlemleri ise başlı başına astronomik seviyelerde enerji gerektiriyor. Şehirdeki en büyük Bitcoin madenciliğini yapan Coinmint firmasının ocak ve şubat ayları arasında şehrin toplam güç bütçesinin neredeyse yüzde 10’unu kullanmış olması buna en iyi örnek olabilir.

Belediye Başkanı Read, şehrinde yaşayan insanların elektrik faturalarındaki ani artıştan şikâyet ettiklerini bu nedenle de borçların ertelenmesini önerdiklerini ifade etti.

”Elektrik faturalarının 100-200 dolar arttığına dair şikayetler aldım. İnsanların niçin sinirlendiğini anlayabiliyorsunuz. ”

Plattsburgh şehrinin aylık 104 megawatt/saat elektrik kullanım hakkı bulunuyor. Ancak şehir ocak ayında bu miktarı aşınca elektrik satın almak zorunda kaldı. Belediye başkanı yeni yasanın Plattsburgh’ün doğal, tarihi, kültürel ve elektrik kaynakları ile şehir sakinlerinin huzur ve refahını korumak için alındığını belirtti.

Plattsburgh’ün bu yeni yasası Belediye Başkanı Read ve New York Eyalet Sekteri tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Yetkililer önümüzdeki 18 ay boyunca şehir sakinleri ile yerli kripto para madencilerinin uzlaşmaya varması için çalışacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close