Twitter, birçok teknoloji firmasıyla görüşmelere başlayarak çıkış seçeneklerini değerlendirmeye başladı.

Reuters konuya yakın isimsiz kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Twitter’ın başlattığı süreci yüksek profilli fakat para kaybeden sosyal medya şirketi için yavaş ilerleyen bir açık arttırmaya benzetiyor.

10 yıldır faaliyet gösteren Twitter, eş kurucularından Jack Dorsey’nin CEO pozisyonuna getirilmesiyle iyiden iyiye küresel bir haber, eğlence ve sosyal yorum kaynağına dönüştü fakat buna rağmen istenen kârlılık ve büyümeye ulaşılamadı.

Twitter halihazırda birçok teknoloji devi ile görüşmeye devam ediyor. CNBC, potansiyel alıcılardan birinin Google olduğunu belirtirken, Reuters ise bir kaynağının Salesforce’un da ciddi alıcılar arasında olduğuna işaret ettiğini söylüyor.

Medya tarafından, sosyal ağın peşinde olan firmalardan biri olarak gösterilen bir diğer dev ise Verizon. Temmuz ayında 4,8 milyar dolar karşılığında Yahoo’yu satın alan dev iddiaları kabul etmezken; kârlılık sorunları yaşayan LinkedIn’i satın almak için kasasından 26,2 milyar dolar çıkaran Microsoft’un da ciddi alıcılar arasında olmadığı düşünülüyor.

Satın alma söylentilerinin ortaya çıkmasıyla, Twitter’ın hisseleri yüzde 19 değerlenerek 22,22 dolara yükseldi. Cuma günü yaşanan artış, Twitter’ın 2013’te halka arz edildiği günden bu yana bir günde yaşananların en büyüğü olarak kaydedildi ve sosyal ağın değeri 16 milyar dolara yükseldi.

Birkaç denemesine rağmen sosyal medya alanında başarılı olamayan Google’ın çatı şirketi Alphabet’in Twitter için en ideal alıcı olacağı düşüncesi dillendiriliyorken, Tencent, Alibaba ve Baidu gibi Çinli internet devlerinin veya Disney gibi medya şirketlerinin de Twitter ile ilgilenebileceği söyleniyor.

Twitter’ın satış için yatırım bankaları Goldman Sachs ve Allen & Co ile çalışmaya başladığı da gelen haberler arasında.

Twitter kârlı bir işe dönüşememesinin yanı sıra, Instagram ve Snapchat gibi diğer sosyal ağların temposuna yetişmeyi de başaramadı. Her iki sosyal ağ da daha sonra pazara girmiş olmalarına rağmen, Twitter’dan daha fazla aktif kullanıcı sayılarına ulaştılar ve reklam bütçelerini kendilerine çekmeyi başardılar.

Bir önceki CEO Dick Costolo yönetimi sırasında Twitter’ın gelirleri hızlı bir artış grafiği sergiliyordu. Kullanıcı artışındaki yavaşlık ve ürünlerdeki inovasyon yoksunluğu gibi eleştirilerin şiddetlenmesiyle, Costolo geçtimiz yıl görevi bıraktı.

Twitter ayrıca platformundaki sözlü taciz ve bot hesaplar gibi kötüye kullanımları engellemekte eksik kalmakla ve mesajlaşma alanında daha büyük bir rol oynamasını sağlayacak fırsatları kaçırmakla eleştirilmişti. Twitter şu an 313 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip; bundan 3 yıl öncesine kıyasla yalnızca yüzde 3 daha fazla…

Twitter’ın eş kurucularından Jack Dorsey, 2015 yılında firmaya CEO olarak dönerken; kurduğu ödeme girişimi Square’deki CEO pozisyonunda kalmaya devam etti. Twitter’ı hayata döndürmek için planını devreye koyan Dorsey’nin son hamleleri, platformu canlı video alanında iddialı bir konuma getirmek istediğini gösteriyor. Örneğin, ABD’li kullanıcıların yakın takip ettiği NFL maçları Twitter üzerinden canlı yayınlanmaya başlandı. Fakat bu yeniliğin kullanıcı sayısına veya reklam satışlarına etkisini konuşmak için henüz çok erken.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close