Bir girişim kurmak, onu sıfırdan inşa etmek elbette ki kolay bir iş değil. Bir işe adımınızı attığınız andan itibaren, kendinizi karşınıza çıkabilecek bazı zorluklara ve engellere karşı da hazırlamanız gerekiyor. Ancak tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa bile, bu zorluk ve engelleri en aza indirerek başarıya ulaşmanıza yardımcı olacak önemli adımlar bulunuyor.

Peki, kendi girişiminizi kurmadan önce nelere dikkat etmeniz ve neler yapmanız gerekiyor?

Güçlü Bir Mesaj Geliştirin

Potansiyel müşterilerinize ne vadediyorsunuz, bunu nasıl rakiplerinizden farklı şekilde sunuyorsunuz ve girişiminizle tüketicinin hangi sorununu çözüyorsunuz? İşe öncelikle, bu basit ama önemli soruların cevaplarını içeren, güçlü bir mesaj oluşturmakla başlayabilirsiniz.

Müşteriye Odaklanın ve Pazarı Tam Olarak Anlayın

En iyi ürüne veya hizmete sahip olmamasına rağmen, satış konusunda uzmanlaştığı için başarılı olan pek çok şirket bulunuyor. Sunduğunuz ürün veya hizmetin, alanında en iyisi olması elbette önem taşıyor fakat gerçek şu ki müşteriyi ve pazarı en iyi şekilde analiz etmeyi başaranlar, çoğunlukla bir adım önde oluyor.

Bu nedenle, potansiyel müşteri tabanınızın demografisini iyi araştırmak ve satın alma alışkanlıklarını anlamak önem taşıyor. Rakiplerinizi izleyin, sizinkiyle benzer girişimlerle konuşun, rakiplerinizin web sitelerine ve müşterilerinin sosyal medyada onlar hakkında ne söylediğine bakın. Böylece sesleneceğiniz kitleyi, müşteri profilini daha yakından tanıyacak ve ihtiyaçlarına daha iyi cevap verme fırsatı bulacaksınız.

Güçlü Yönlerinizin ve Yeteneklerinizin Farkında Olun

İşinizi kurarken; muhasebeci, avukat, pazarlama uzmanı, tasarımcı gibi çok sayıda profesyonelle iş birliği yapmanız gerekebilir. Ancak girişiminizi henüz kurmuşken, ihtiyacınız olan ekibi tam kadro olarak bir araya getirmek mümkün olmayabilir. Kendi yeteneklerinizin ve güçlü yönlerinizin neler olduğunu fark etmeye çalışın. İlk aşamada hangi ekip arkadaşlarına mutlaka ihtiyacınız var ve hangi işleri, bir profesyonelle anlaşmadan da yürütebilirsiniz? Bu sorunun cevabını vermek, sizi işin henüz başındayken, çok sayıda çalışanın sorumluluğunu almaktan kurtarabilir.

Bir Mentor Edinin

 Yeni bir iş kurmak, heyecan verici olduğu kadar endişe verici de olabilir. Girişiminizi kurarken aklınıza takılan pek çok soru ve attığınız adımların doğru mu yoksa yanlış mı olduğuna dair şüpheleriniz olabilir.

Bu nedenle, sizin şu anda yürümekte olduğunuz yolları sizden önce yürümüş biriyle tanışmak ve ihtiyaç duyduğunuzda ondan destek almak, sizi büyük ölçüde rahatlatabilir ve öngöremediğiniz problemleri çok öncesinden görmenizi ve önlem almanızı sağlayabilir. Aynı zamanda deneyimli insanların hikayelerini dinlemek; faydalı olduğu kadar ilham da vereceğinden  size işinizi bir sonraki adımda nereye taşıyacağınıza dair fikir verebilir.

Bir İş Planı Yazın

Girişiminizi kurmadan önce, ne tür bir işiniz olacağını belirleyin. Şahıs şirketi mi yoksa ortaklık şirketi mi kuracağınıza  karar verdikten sonra ise iş planınızı oluşturmaya başlayın.  Planınızda hedeflerinize ve öngördüğünüz sonuçlara yer verin.

Bir iş planına odaklanmanın; fikirlerinizi somut terimlerle ifade etmenize, izleyeceğiniz yolun ana hatlarını belirlemenize ve gerektiğinde iş modelinizde değiştirebileceğiniz yerleri belirlemenize yardımcı olacağını unutmayın.

 

Kaynak: https://blogs.constantcontact.com/starting-a-business/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close