Dünya çapındaki startup ​​pazarının büyüme ve gelişimine odaklanan Startups M&A 2017 raporu açıklandı. Raporda dünya çapındaki startup ​​pazarının büyüme ve gelişimi ayrıntılarıyla anlatılırken Avrupa kıtasındaki son sonuçlara da odaklanıyor. Sonuçlara göre Avrupa son bir yıl içinde küresel startup sahnesinde elle tutulur bir büyüme kaydetmiş durumda.

2011 ile 2017 yılları arasında dünyadaki girişim exit’lerinin sayısı, özellikle unicorn yılı olarak adlandırılan 2014’ten beri hızla artıyor. Rapora göre 2016 Temmuz’unda 2.976 olan exit sayısı bu yıl 4.217’ye ulaştı. Ancak rakamlardaki bu artışın, startuplara maddi bir değer artışı olarak yansımadığı görülüyor. Toplam anlaşma sayısı artmasına rağmen girişim değerinin dolar bazında aynı hızı yakalayamamasının iki muhtemel sebebi var: maddi karşılığı açıklanmayan satın almalar ve ortalama exit rakamlarındaki düşüş. 2011 yılından bu yana açıklanan satın alma rakamlarının toplamı ise 1.3 trilyon dolara ulaşmış durumda.

Rapor dünya çapındaki (Amerika, Avrupa, Orta Asya, Rusya, Japonya…) startup piyasalarına hakkında verilere sahip fakat en dikkat çekici veriler Avrupa kıtasının yükselişiyle ilgili. Rapora göre 2016 yılında Avrupa’daki exit sayısı ABD’nin %42,5’ini oluşturuyordu. Bu yıl ise bu oran %52,6’ya yükselmiş durumda. Geçtiğimiz yıl içinde ABD’deki exit sayısının büyük ölçüde arttığını göz önünde bulundurursak bu sonuç daha da dramatik hale geliyor. Eldeki verilere göre Avrupa, ABD pazarındaki büyümeye rağmen görece daha fazla pay almayı başarmış.

Benzer kıyaslamalara baktığımızda yine Avrupa’nın yükselişini görmek mümkün.  2016 döneminde Avrupa çıkışlı girişimlerin exit değerinin ABD çıkışlı girişimlere oranı sadece %30,6 iken 2017 döneminde bu oran %50,9’a kadar yükselmiş durumda.

Ancak bu durum Silikon Vadisi’nin büyüsünü ya da maddi gücünü kaybetmeye başladığı anlamına geliyor. Tam tersine Avrupa’daki büyümenin sebebi de Amerikan yatırımları. Rapora göre satın alınan Avrupalı girişimlerin yaklaşık dörtte biri ABD tarafından yüksek maliyetle satın alınmış. Dolayısıyla ABD gücünü kaybetmiyor fakat ilgisini kıta dışına kaydırdığını söylemek mümkün. Dünyada en çok girişim satın alan 30 şirketten 15’i ABD’den, bunların 9’u ise Silikon Vadisi merkezli.

Raporda diğer dikkat çekici detay ise yatırımların geri dönüşüyle ilgili. Verilere göre exit yapan startup’ların %71’i aldığı yatırımlardan daha düşük bir fiyatla satılmış yani yatırımcısına pozitif geri dönüş sağlamamış. %13’lük bir kısım 3 kat geri dönüş sağlarken sadece %3’lik bir kısım çok büyük geri dönüş sağlamış.

Rapor detaylarına bu linkten erişebilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close