Amazon’un yeni Spark uygulaması kullanıcılara Instagram ile Pinterest benzeri bir deneyim sunarak satışları artırmayı hedefliyor.

Instagram üzerinde yüzbinlerce takipçiye sahip olmanın ekonomik karşılıkları olduğunu biliyoruz. Özellikle kozmetik ve giyim markaları, Instagram üzerinde etkileyici hesapları bulunan profilleri satışlarını artırmak için sık sık kullanıyor. Bu öylesine büyük bir pazarlama alanı haline geldi ki markalar ve internet ünlüleri arasında bağlantı kuran girişimler bile kurulmuş durumda.

Bu pazarlama yönteminin standart reklamlardan ayrılmasını sağlayan en önemli özelliği, kişilerin reklam gibi görünmeden viral etkiyle kullanıcıları ürünlere yönlendirebiliyor olması. Bunun son zamanlarda ne kadar adil ve etkili şekilde yapıldığı tartışılabilir fakat markalar bu etkiye güveniyor.

Şimdiye kadar pek fazla görmediğimiz şey ise markalar yerine dev bir pazaryerinin bu alana girmeyi tercih etmiş olmasıydı. Amazon mobil uygulaması içerisine eklediği yeni Spark bölümüyle ‘influencer marketing’ alanına oldukça farklı bir giriş yapıyor. İnternet devi etkili instagram ya da youtube ünlüleriyle işbirlikleri kurmak yerine kendine sıfırdan bir Instagram kurmayı amaçlamış.

Arayüz bakımından Instagram’ı andıran uygulamanın temeli de Instagram’ın tıklanabilir gönderi reklamlarına benziyor. Kullanıcılar uygulama içerisinde sevdikleri ürünler ile ilgili paylaşımlarda bulunup bunlara link verebiliyor ve ‘like’ benzeri olan ‘smile’lar alabiliyorlar.

Kullanıcılar sadece fotoğraf paylaşmak zorunda değiller. Bir ürün hakkındaki deneyimlerini ve yorumlarını da Spark üzerinden aktarmaları mümkün.

Spark’ın başlıca hedefi kullanıcıların ilgisini çekip içeriklerin sayısını artırmak var. Fakat Spark üzerinden para kazanılmasını sağlayan bir sistem bulunmuyor. Dolayısıyla başlangıçta Spark’ın ün yapmış profillerden kaçını kendine çekebileceği merak konusu. Şirket şimdilik kullanıcıların kendi ürettikleri içeriklerin yeterli bir etki yaratacağını düşünüyor.

Sosyal paylaşım platformları alışveriş konusunda yerini gün geçtikçe daha da sağlamlaştırıyor. Amazon’un bu hamlesi de alışveriş konusunda deneyimin ne kadar önemli hale geldiğinin bir göstergesi.  Özellikle görsel tanıma ve yapay zekanın da katkılarıyla gelecekte mobilin ve sosyal platformların e-ticaretteki payı çok daha yüksek olacak gibi görünüyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close