Sigorta sektörü, teknolojik gelişmelerin etkisiyle derin bir dönüşüm yaşıyor. Şirketler operasyonları kolaylaştırmak ve içgörü kazanmak için yapay zekâ ve bulut teknolojilerinden aktif olarak yararlanıyor. Makine öğrenimi ve yapılandırılmamış metin analizi kullanılan uygulamalar arasında şu an için lider konumdayken görüntü tanıma ve ses analizi gibi yapay zekâ uygulamaları da hızla önem kazanıyor.

Peki, yeni yılda en fazla karşılaşacağımız InsurTech teknolojileri neler? 

Yapay Zekâ, Otomasyon ve İleri Analitik

Yapay zekâ teknolojileri; operasyonel verimliliği artırma, proaktif risk yönetimini kolaylaştırma, müşteri deneyimlerini kişiselleştirmenin yanı sıra operasyonel maliyetleri de büyük oranda artırdığı biliniyor.

Değişen trendlere uyum sağlamak isteyen sigorta şirketlerininse otomasyon, yapay zekâ ve gelişmiş analitiğin benimsenmesi önem taşıyor.

Gömülü Sigorta

Gömülü sigorta, otomobil üreticileri ve perakendeciler gibi sigorta dışı şirketlerin, satış noktasında teminat sunmak üzere sigortacılarla ortaklık kurmasıyla sektörü yeniden şekillendiriyor. Bu değişimin, 2040 yılına kadar 900 milyar dolarlık bir pazar değerine ulaşması bekleniyor.

Gömülü akıllı sigorta, günlük hayata sorunsuz bir şekilde entegre olarak tam olarak ihtiyaç duyulan yerde ve zamanda koruma sağlıyor. Sigorta şirketlerinin arka uç sistemleriyle iş ortağı platformları arasında köprü oluşturan ve kusursuz entegrasyon için gerçek zamanlı veri alışverişine olanak tanıyan API’ler gibi çeşitli teknolojiler ise gömülü sigortayı uygulanması daha kolay hâle getiriyor.

Telematik

Otomobil sigortası dünyası, elektrikli araçların yükselişi ve telematik verilerinin güçlü kapasitesinin etkisiyle bir dönüşüm yaşıyor. Modern otomobillerdeki sensörlerden elde edilen bu gerçek zamanlı bilgiler; sigorta şirketlerinin riski, fiyat politikalarını değerlendirme ve hasarları yönetme biçimini de değiştiriyor. Telematik, sürücülerin alışkanlıklarına dair bir pencere sunarak onların güvenliği ve sorumlulukları konusunda değerli bilgiler sağlıyor.

Düşük Kodlu ve Kodsuz Platformlar

Sigorta sektöründeki teknoloji trendleri arasında düşük kodlu be kodsuz araçlar, operasyonel verimliliğin artırılmasına yönelik güçlü çözümler olarak öne çıkıyor. Düşük kodlu ve kodsuz platformlar, %70’e varan tasarruf potansiyeliyle sigorta sektöründe maliyetlerin düşürülmesi için umut vadeden fırsatlar sunuyor. Şu an için 15 milyar dolarlık pazar değerine ulaşmış olan düşük kodlu ve kodsuz geliştirme platformlarının değerinin önümüzdeki beş yıl içinde, 4 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Bulut Bilişim

Sigorta sektöründe bulut bilişime olan ilgi gün geçtikçe artıyor ve sigorta şirketlerinin çalışma şekli de bu teknolojiden etkileniyor. Sigorta şirketlerinin %80’den fazlasının hasar yönetim sistemleri için bulut teknolojisinden yararlandığı tahmin ediliyor. Bulut altyapısına yönelik bu ilginin; bilgi işlem gücü ve depolama sağlama, esnekliği, ölçeklenebilirliği ve birlikte çalışabilirliği teşvik etme yeteneğinden kaynaklandığı düşünülüyor. Sonuç olarak birçok sigorta şirketi, daha sorunsuz bir hasar işleme süreci ve müşteri deneyimini iyileştirmek için bulut bilişim teknolojisinden faydalanıyor.

Yeni Nesil Sigortacılığa, Geliştirdiğin İnovatif Çözümlerle Katkı Sağlamak İster Misin?

İTÜ Çekirdek olarak, yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine; sigorta sektöründe çığır açacak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimleri, sektörün önde gelen sigorta şirketleri AgeSA, AkSigorta ve Aveon ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sen de sigorta sektörünü inovasyonla geliştirip büyütecek ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan seni İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz. 

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close