Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Geliştirenlere İlham Olabilecek 4 Yenilikçi Fikir

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, iklim acil durumunun en kötü etkilerinden kaçınmak için sera gazı emisyonlarındaki artışın 2025 yılına kadar durdurulması, 2050 yılına kadar ise keskin bir şekilde düşmesi gerektiğini ifade ediyor.
Yenilenebilir enerji alanında benimsenen yeni yaklaşımlar ise gelecek konusunda umut vadediyor. Bu alanda teknoloji geliştirmek isteyenler için yenilikçi 4 fikri bir araya getirdik.
Birlikte Çalışan Rüzgâr ve Güneş Enerjisi
Fransa merkezli bir girişim olan Uneloe, güneş ve rüzgâr enerjisini tek bir ünitede kullanan, küçük ölçekli ve kurulumu kolay bir çözüm sunuyor.
Düz çatıya sahip ofis ve apartmanlarda kullanılmak üzere tasarlanan platform, fotovoltaik bir çatı altında birden fazla rüzgâr türbini kullanarak saf bir güneş enerjisi sisteminden %40 daha fazla enerji üreten ve günün her saati elektrik üretebilen, sessiz bir çözüm sunuyor.
Dönmeyen Rüzgâr Türbinleri
ABD merkezli girişim, Aeromine Technologies; harici hareketli parçaları olmayan, üç metre uzunluğundaki rüzgâr jeneratörlerini kullanan bir sistem sunuyor. Çatıların kenarlarına kurulan sistem, güç üretmek için binanın ön tarafındaki doğal hava akışını kullanıyor.
Şirket, bu sistemin, çatıda güneş enerjisi ve pil depolama ile birleştiğinde bir binanın ihtiyaçlarının %100’ünü karşılayabileceğini ifade ediyor.
Güneş Kanalları
Kuraklığa meyilli bir bölge olan Kaliforniya’da kurulan SolarAquaGrid, enerji üreten ve buharlaşmayı azaltan güneş panelleri ile kanalların üzerini örtecek bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu sistemle eyaletin 6.400 km’lik kanallarının tümü döşendiğinde, yılda 283 milyar litre su tasarrufu sağlanacağı ve 9.4 milyon hane için elektrik üretilebileceği tahmin ediliyor.
Güneş Enerjisi Camları
Kaliforniya merkezli Ubiquitous Technology tarafından geliştirilen güneş enerjisi camları; görünmez ultraviyole ve kızılötesi ışığı emip elektriğe dönüştürürken, görünür ışığın ise içeri girebileceği şekilde üretiliyor.
Şirket, güneş enerjisi pencerelerinin, bir binanın güç ihtiyacının %30’unu karşılayabildiğini belirtiyor.
Enerji sektörünün sürekli gelişen ve değişen yapısındaki sorunlara inovatif çözümler üreten, gelişmelere hızlıca adapte olan girişimleri sektöre kazandırmak üzere çalışmalar gerçekleştiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz iş birliğinin kapsamını genişlettik. Enerjim Sensin Programı’nda EPDK|ELDER ve İTÜ ARI Teknokent olarak güçlerimizi birleştirerek sektöre değer yaratmak için enerji alanında inovatif teknolojiler geliştiren girişimleri bu programa bekliyoruz.
Kaynak: https://www.weforum.org/agenda/2023/05/renewable-energy-innovations-climate-emergency/