Girişimcilik oldukça riskli ama bir o kadar da heyecanlı bir iş. Girişimler çoğunlukla işletmelerinin kuruluş ve büyüme aşamasının kusursuz işleyeceğine inanıyor. Hal böyle olunca büyük hayal kırıklıkları da kaçınılmaz oluyor. Ne olursa olsun bir girişim yolculuğu korkunç inişler, beklenmeyen çıkışlar ve kimi zaman büyük riskleri beraberinde getiriyor.

Girişimcilerin her an tüm dengelerin değişebildiği böyle bir ortamda ayakta kalmak için risk almayı benimsemesi gerekiyor. Kısacası eğer istediğiniz yere ulaşmak istiyorsanız oyunu kurallarına göre oynamalısınız. İzole ve korunaklı bir ortamda oynayacağınız oyun, hesaplamadığınız büyük risklerle aynı tehlikeye sahip olabilir. Özellikle de sermayenizi artırmanız gereken durumlarda akıllı ve bir o kadar da cesur hamleler yapmanız gerekir.

Doğru yatırımcılarla aynı gemide olmak, yeni büyümeye başlamış bir şirket için en kritik unsurdur. Fırsatları görüp, risk almak yerine güvende oynamayı tercih etmek bir girişimcinin alacağı en hatalı karardır. Bu sizi yıldız oyuncu olabilecekken vasata razı konumuna düşürmekten başka bir işe yaramaz. Peki siz yıldız mı yoksa vasat oyuncu mu olmak istiyorsunuz?

Eğer aşağıdaki 4 unsuru çok az kullanıyorsanız fazla güvenli oynuyorsunuz demektir!

1. Zorluklar

Yatırımcılar, sizden daha tecrübeli ve bir şirketin devamlılığının ne kadar güç bir iş olduğunun farkındalar. Yani aslında ne kadar çok aksilikle karşılaşabileceğinizi biliyorlar. Bu nedenle de onlara şirketinizi kara bulutlardan ne kadar da uzağa kurduğunuzu anlatmanıza gerek yok. Bunun yerine onlara olası bir fırtınadan sağ çıkabilecek güçte ve kararlılıkta olduğunuzu gösterin.

2. Rekabet

Bir girişimci çoğu zaman rakipleri hakkında konuşmaktan kaçınır. Çünkü rakipleri daha iyiyse bu onu rahatsız eder. Ancak piyasadaki diğer oyuncular hakkında konuşmamak ve onlar yokmuş gibi davranmak aslında şirketinizi diğerleri karşısında güçlü bir rakip olarak görmediğinizi gösteriyor. Rakiplerinizi gizlemek yerine onlardan bahsedin. Onlardan iyi ve eksik olduğunuz noktaları not edin. Bunları iyileştirmek için neler yapabileceğiniz düşünün. Strateji belirlemek daha iyiye gitmeniz için neden yeterli olmasın ki!

3. Sayılar

Yatırımcılar, para kazanmak için neler yapacağınızı merak eder. Rakamlar sizi mutlu etmiyor ve yeterince iyi değilse bile gizlemeye çalışmayın. Çünkü bu bilgileri eklemezseniz ilerde yatırımcılar bunu size tekrar soracaktır. Unutmayın, gelir modelinizi paylaşmanız güven kazanmanız açısından da oldukça önemli.

4. Çıkış

Birçok girişimci, ürününe güçlü bir çıkış stratejisi bulmak için son derece takıntılı davranabilir. Ancak yatırımcılar, sizin çıkış stratejinizin ne olduğunu net bir şekilde bilmek ister. Bu bir halka arz veya satın alma işlemi olabilir. Bu bilgiyi yatırımcılarla paylaşmanız sadece kısa vadeli hedeflere odaklanmadığınızı gösterir. Aksi halde yatırımcılar şirketinizi geleceğe yatırım yapmayıp sadece günü kurtarmaya çalıştığınızı düşünecektir.

Yaptığınız işi yatırımcılara en cazip gelecek şekilde sunmak istiyorsunuz. Ancak önemli olan dürüst olmanız. Şirketiniz hakkında gerçekçi bir tablo sunmanız ve yatırımcılara yeterli bilgi vermeniz gerekir. Başarılı olmak için herhangi bir kestirme yol olmadığını unutmayın.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close