Teknoloji Haberleri 31 Mart – 14 Nisan

Cornell Üniversitesi Araştırmacıları, Yapay Zekâ Donanımlı Gözlük Geliştirdi
Cornell Üniversitesi araştırmacıları; dudak ve ağız hareketlerine dayalı, 31 adede kadar seslendirilmemiş komutu, akustik algılama ve yapay zekâ desteği ile tanımlayabilen, yeni bir sessiz konuşma tanıma arabirimi geliştirdi.
EchoSpeech olarak adlandırılan giyilebilir arabirim, yalnızca birkaç dakikalık kullanıcı eğitim verisiyle komutları tanıyabiliyor ve akıllı telefonlarla uyumlu olarak çalışabiliyor. Bir kalem silgisinden daha küçük bir çift mikrofon ve hoparlöre sahip gözlükler; yüze ses dalgaları gönderip alabiliyor ve ağız hareketlerini algılayabiliyor. Sahip olduğu derin öğrenme algoritması sayesinde %95 oranında doğruluk elde eden EchoSpeech; özellikle işitme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak ve gizliliğin önemli olduğu alanlarda kullanılabilecek bir iletişim yöntemi sunuyor.
Stanford Üniversitesi Araştırmacılarından Yeni Robotik Sistem
Stanford Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi; robot destekli yemek yemeyi mümkün kılacak, çeşitli gıda türleri için beslenme sürecinin her adımını otonom şekilde gerçekleştirebilecek yeni bir robotik sistem geliştirdi.
Çatalın bir gıda maddesine yerleştirilme açısını ve hızını hesaplamak ve yiyeceği kaşığa itmek için bilgisayar görüşü ve dokunsallığı birleştiren sistem, ayrıca sahip olduğu kamera sayesinde geri bildirim toplayarak kendini geliştirebiliyor. Araştırma ekibi; geliştirdikleri yeni sistemin özellikle omurilik yaralanmaları ve motor bozuklukları nedeniyle çatal ve kaşık tutamayan kişiler için hayat kolaylaştırıcı olacağını ifade ediyor.
Araştırmacılardan Deniz Suyunu Hidrojen Yakıtına Dönüştürecek Yeni Bir Yöntem
Stanford, Oregon ve Manchester Üniversitesi’ndeki araştırma ekipleri bir araya gelerek deniz suyunu hidrojen yakıtına dönüştürecek bir sistem geliştirdi. Yeni sistem sayesinde hidrojen ve oksijen gazlarını deniz suyundan ayıran araştırma ekibi aynı zamanda istenmeyen reaksiyonların ortaya çıkmasını engellemeyi de başardı.
Hidrojen gazının yakıt hücreli elektrikli araçları çalıştırmak ve elektrik şebekeleri için uzun süreli enerji depolamak amacıyla birçok şekilde kullanılan, düşük karbonlu bir yakıt olduğunu ifade eden araştırma ekibi; hidrojen gazı üretmeye yönelik pahalı ve enerji yoğun yöntemlerin aksine, yeni geliştirdikleri sistemin çok daha düşük maliyetli ve kolay olduğunu belirtiyor.
Kaynaklar:
https://techxplore.com/news/2023-04-ai-equipped-eyeglasses-silent-speech.html
https://hai.stanford.edu/news/building-precise-assistive-feeding-robot-can-handle-any-meal
http://futurefuels.in/new-system-for-converting-seawater-into-hydrogen-fuel-devised/