Otomotiv endüstrisi, dünya üzerindeki en büyük ve en etkili pazarlar arasında yer alıyor. Teknolojilerin hızla gelişmesi ve çevresel yeniliklerdeki artış ise sektöre her geçen gün yeni girişimlerin dâhil olmasını sağlıyor.

Hızla büyüyen ve gelişen bu endüstride, 2025 yılına kadar pek çok yeni gelişme yaşanması bekleniyor.

 

Elektrikli Araç Kullanımı Dünya Çapında Artıyor

Otomotiv endüstrisindeki en önemli trendin, dünya çapında elektrikli araçlara geçiş olduğu düşünülüyor. Bu alanda yaşanan büyümeyle birlikte, günümüzde, yollarda 10 milyondan fazla elektrikli araç olduğu tahmin ediliyor. Son beş yılda ise Çin ve Avrupa, bu büyümede listenin en başında yer alıyor.

Elektrikli araçların, 2025 yılına kadar tüm yeni otomobil satışlarının %10’unu ve 2040 yılına kadar ise %58’ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Ancak bu hızlı büyümeye rağmen elektrikli araçların yollardaki payının, 2030 yılına kadar %8’lerde kalması bekleniyor.

Pek çok ülkenin net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda 2050 yılına kadar, tüm yeni araç satışlarının en az yarısını oluşturacağı düşünülürken pil verimliliğinde artırılacak verimliliğin yanı sıra elektrikli araç şarj altyapısının artırılmasının da elektrikli araçların benimsenmesini hızlandıracağı tahmin ediliyor.

 

Otonom Araçlar, Otomobil Endüstrisinin Çehresini Değiştiriyor

Günümüzde ABD’de, yollarda yalnızca 1400 otonom araç yer alıyor. İnternette “Otonom sürüş” aramalarının son 10 yılda %900 oranında arttığı bilinse de otonom araç endüstrisi henüz yolun başında bulunuyor. Ancak 2040 yılına kadar, yollarda 33 milyon otonom araç olacağı tahmin ediliyor.

Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) tarafından belirlenen otomasyon seviyeleri standardına göre toplamda 5 adet otonom düzeyi bulunuyor. Şu an için yollarda, seviye 1 standardını karşılayan 30 milyondan fazla araç olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının 2024 yılına kadar ise 50 milyonu aşması ve yine 2024 yılına kadar, tüm araçların yarısından fazlasının seviye 1 ile 5 aralığına girmesi bekleniyor.

Yakın gelecekte otonom kamyonlara odaklanılması da yine otomotiv sektöründeki beklentiler arasında yer alıyor.

 

Araçlar Daha Bağlantılı Hale Geliyor

5G ve nesnelerin interneti (IoT) büyümeye devam ettikçe, araçlar da giderek daha fazla birbirine bağlı hale geliyor. Küresel ölçekte, bağlantılı araç pazarının 2023 yılında 88 milyon doların üzerinde bir değere sahip olduğu ve bu değerin 2028 yılına kadar 190 milyon doları aşması bekleniyor. Bu büyümenin büyük çoğunluğunda ise 5G teknolojilerinin daha fazla benimsenmesinin önemli rol oynayacağı öngörülüyor.

 

Otomotiv Parçaları Pazarı Büyümeye Devam Ediyor

Küresel otomotiv parçaları pazarı, son yirmi yıldır istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Otomobil parçalarının yalnızca e-ticaret üzerinden satışının tahmini değerinin 20 milyar dolara yakın olduğu biliniyor. Parça endüstrisindeki bu büyüme, çoğunlukla yollardaki araçların sürekli artan ortalama yaşından kaynaklanıyor. Ayrıca yeni kamyon ve SUV araçlarda daha yüksek parça satış eğilimi bulunuyor.

Ancak bununla birlikte, yeni üretilen araç parçalarının kalitesindeki artışla birlikte parça talebinin de azaldığı biliniyor. Önümüzdeki birkaç yılda otomotiv parçaları pazarının geleceğini, yollardaki araçların yaş ortalaması ve yeni araçların üretim kalitesinin belirleyeceği düşünülüyor.

 

Araç Alımları İnternete Kayıyor

İnternet, araç satın alma süreçlerinin her aşamasını etkiliyor. Araç satın alanların %90’ından fazlasının bir işlemden önce çevrim içi araştırma yaptığı tahmin ediliyor. Çevrim içi araç perakende sistemlerinin ise satın alma verimliliğinde büyük bir artış sunduğu düşünülüyor. Araç müşterilerinin büyük çoğunluğunun çevrim içi alışveriş yaparak zamandan tasarruf etmeyi mantıklı bulduğu göz önüne alındığında 2025 yılına kadar internet üzerinden araç satın alımlarının büyük oranda artış göstermeye devam edeceği öngörülüyor.

 

Geleceğin Otomobil Teknolojilerini İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı ile Geliştir!

Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’İn #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. Hızlı gelişen teknolojilere uyum sağlayan, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişiminle seni İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’na bekliyoruz. Hemen başvur!

 

Kaynak:

https://explodingtopics.com/blog/auto-industry-trends https://policyadvice.net/insurance/insights/self-driving-car-statistics/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close