Aeromobil, Uçan Otomobilinin Son Testlerini Başarıyla Tamamladı

Slovak mühendislik şirketi Aeromobil tarafından geliştirilen uçan otomobilin son uçuş testleri başarıyla tamamlandı. Yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalışılan ve geliştirmeleri devam eden aracın 2023 yılına kadar satışa sunulması hedefleniyor.

Şirketin efsanevi uçan at Pegasus’tan esinlenerek tasarladığını söylediği otomobilin son sürümü, 300.000 saatten daha uzun süren bir tasarım, geliştirme ve testlerin ürünü olarak karşımıza çıkıyor.  Üretici şirketin verdiği bilgilere göre araç, 3 dakikadan kısa süre içinde otomobilden uçan araca ve uçan araçtan otomobile dönüşebiliyor ve saatte 257 km. hıza ulaşabiliyor.

Kendi Kendini Onarabilen Buzdan Robotlar

Pensilvanya Üniversitesi’nde yer alan GRASP Laboratuvarı’nda hayata geçirilen ve IceBot adı verilen buzdan robotlar, kısa süre önce IEEE/ RSJ Uluslararası Akıllı Robotlar ve Sistemler Konferansı’nda sunuldu.

Kısmen dondurulmuş sudan oluşan robotların ilk aşamada Antartika’nın keşfi için kullanılması hedeflenirken ilerleyen zamanlarda, diğer gezegenlerin keşfi için bu robotların uzaya gönderilmesi de planlanıyor.

IceBot’ların; soğuk ortamlardaki mevcut kaynakları kullanarak kendi kendini yeniden inşa etmesi ve bir arıza durumunda kendini onarması gibi özellikleri de bulunuyor.

Yeni Nesil AR Gözlükler Geliyor

Çip üreticisi Qualcomm, 2021’in ortalarında piyasaya sürmeyi hedeflediği AR gözlüklerin tanıtımını kısa süre önce gerçekleştirdi. Bir güneş gözlüğü görünümünde ve hafifliğinde olan; şirketin XR1 Smart Viewer ismini verdiği AR gözlükler USB-C ile bilgisayarlara ve akıllı telefonlara bağlanabiliyor.

1920 X 1080 HD çözünürlüğe sahip gözlüklerin, kullanıcının baş ve el hareketlerini izleyebilen sensör ve kameraları bulunuyor. Ayrıca bilgisayar ekranında açık olan birkaç pencereyi, aynı anda görüntüleyebilmek için duvar gibi düz bir zemin üzerinde yan yana sabitleyebilme gibi özellikler de sunan XR1 Smart Viewer, bu özellikleri sayesinde kullanıcıların çalışma alanlarını genişletebilmeyi hedefliyor.

Kaynaklar:

https://mashable.com/video/aeroflot-electric-flying-car-commercially-available-2023/

https://mashable.com/video/ice-bot-space-exploration-antarctica/

https://www.theverge.com/2021/2/23/22296100/qualcomm-xr1-smart-viewer-ar-glasses-announce-lenovo-thinkreality-a3

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close