Bir konuşma esnasında sunumunuzun içeriği, ses tonu ve vurgulamalarınız kadar beden dilinizi nasıl kullandığınız da önem taşıyor. Çok abartılı hareketler yapmak veya hiç hareket etmemek gibi durumlar, hedef kitlenin gözünde olumsuz etki bırakmanıza neden olabiliyor.

Bir topluluk karşısında konuşma veya sunum yaparken bedeninizi de en iyi şekilde kullanabilmeniz için bazı ipuçları bulunuyor.

Yüz İfadelerinize Özen Gösterin

Etkileyici bir konuşma yapmanın kritik bileşenleri arasında yüz ifadeleri yer alıyor. Gözlerinizin, ağzınızın ve yüz kaslarınızın hareketleri, izleyicilerinizle bağlantı kurmanıza yardımcı oluyor. Yüz ifadeniz, çeşitli duyguları aktarmanız ve konuya dair tutkunuzu göstermek açısından önem taşıyor. Hedef kitlenizle iletişiminizi güçlendirmek için gülümsemekten ve yüz ifadelerinizi kullanmaktan kaçınmayın. Provalarınız sırasında, konuşurken nasıl yüz ifadeleri takındığınız ve bunları nasıl iyileştirebileceğinize dair ayna karşısında çalışmalar yapabilirsiniz.

El Hareketlerinize Dikkat Edin

Pek çok kişi, konuşma yaptığı sırada hissettiği gerginliği el hareketlerine yansıtabiliyor. Konuşma sırasında ellerinizi ceplerinize veya arkanıza koymak, izleyicilerinize gergin ve huzursuz olduğunuz izlenimi veriyor. Çok abartılı hareketlere kaçmadan, ellerinizi kullanmanız önem taşırken ellerinizi belinize koymak veya kollarınızı çaprazlamak gibi hareketlerden kaçınmak gerekiyor. Konuşma sırasında gözlüğünüz, saçınız, elinizdeki kağıtlar veya giysilerinizle oynamanız da yine gergin olduğunuzu hissettireceğinden kaçınılması gereken hareketler arasında yer alıyor. Bunun yerine ellerinizi rahatça yana bırakmak ve konuşmanızın kilit noktalarını göstermek için kullanmak konuya ve ortama hakim olduğunuz izlenimi veriyor.

Alanı Etkili Kullanın

Sunumunuzu bir sahne üzerinde yapıyorsanız alanı kullanmaktan kaçınmayın. Sahne üzerinde tek bir noktada durmanız, dinleyicilerinizin sıkılmasına ve ilgisinin başka yönlere kaymasına neden olabilir. Sahne üzerinde kontrollü bir şekilde yürümek, dinleyicinin ilgisini canlı tutar ancak bir ileri bir geri adımlar atmamaya da dikkat etmeniz gerekiyor.

Dik Durun

Duruşunuz, kendinize duyduğunuz güvenin sinyallerini verir. Bu nedenle iyi bir duruş, izleyicinin size daha fazla güvenmesine ve onlar üzerinde bir otorite kurmanıza yardımcı olur. Bu nedenle sahnedeyken dik durduğunuzdan, omuzlarınızı öne doğru eğmediğinizden ve sahne üzerinde yer alan kolon veya kürsü gibi cisimlere yaslanmadığınızdan emin olun.

Göz Teması Kurun

Pek çok kişi, konuşma yaparken izleyicilerle göz teması kurmak yerine, heyecanını bastırmak için, sahnenin boş noktalarına odaklanmayı tercih ediyor. Ancak gerçek şu ki göz temasından kaçınmak, izleyicilerin sizinle etkileşim kurmasını engelliyor. Bu da bir süre sonra ilgi kaybına ya da anlattıklarınıza güvenmemelerine neden olabiliyor. Bunun önüne geçmek için sık sık izleyicilerinizin oturduğu alanları gözlerinizle tarayın ve göz temasınızı birkaç saniyeliğine tuttuğunuza emin olun. Göz teması kurmak, hedef kitlenizin mesajınızı nasıl değerlendirdiğini anlamanıza yardımcı olacağından, sunumunuzun gidişatını şekillendirmeniz için de iyi olabilir.

Kaynak:

https://www.presentationtraininginstitute.com/body-language-tips-for-presenters/

https://business.tutsplus.com/articles/importance-of-body-language-in-presentations–cms-33171

 

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close