Eşi benzeri olmayan bir proje geliştiriyorsunuz. Yıllar içinde milyonlarca müşteri kazanıyorsunuz. Zirveyi gördükten sonra milyarlarca dolar karşılığında dev bir şirketin bünyesine katılıyorsunuz. Sonra çocukken mahallede futbol topu olan o çocuk geliyor ve kuralları baştan aşağı değiştiriyor. Ne yaparsınız?

Instagram kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger’in başına gelenler özetle bundan ibaret. Bloomberg’in haberine göre, Mark Zuckerberg’in müdahalelerine dayanamayan ikili bugün itibaren Facebook’taki görevlerini bıraktı.

Ayırılıkları hakkında açıklama yapan ikili, manidar sözler sarfetmeyi ihmal etmedi: “Merakımızı ve yaratıcılığımızı yeniden keşfetmek için kendimize biraz zaman ayırmayı planlıyoruz. Yeni şeyler inşa etmek için geri adım atarak bize neyin ilham verdiğini anlamamız ve bunu dünyanın ihtiyaçlarıyla eşleştirmemiz gerekiyor.”

Zuckerberg nasıl bir mobbing uyguladı bilmiyoruz ama Systrom ve Krieger’in şirkette mutlu olmadıkları açık. Öte yandan Facebook da kendi açısından nispeten haklı sayılır zira şirketin son zamanlarda tutunacağı tek dal Instagram. Sonuçta 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan bir platformdan bahsediyoruz. Ve Facebook’un bu altın yumurtlayan tavuktan sonuna kadar faydalanmak istemesi son derece doğal.

Bakalım Zuckerberg bu ayrılıkla ilgili neler söylemiş: “Kevin ve Mike sıra dışı ürün liderleri ve Instagram onların ortak yaratıcı yeteneklerini yansıtıyor. Altı yıl boyunca onlarla çalışırken çok şey öğrendim ve gerçekten çok eğlendim. Onlar için en iyisini diliyorum ve bir sonraki ürünlerini dört gözle bekliyorum.”

Sonuç olarak Facebook en büyük dahilerinden ikisini kaybetmiş durumda. Bu yılın başlarında WhatsApp kurucu ortağı Jan Koum’un da şirketten ayrıldığını düşünürsek, teknoloji devinin agresif tutumu daha net anlaşılabilir.

Koum’un ayırılık sebebi, kullanıcı gizliliği ve veri paylaşımı konusunda Facebook’la yaşadığı fikir ayrılığıydı. Şirketin bu konudaki kötü şöhreti artık ayyuka çıkmış durumda. Systrom ve Krieger’in ayrılığından arkasından da aynı şey çıkarsa şaşırtıcı olmaz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close