ZAMAN YÖNETİMİNDE ZORLANAN SADECE SİZ DEĞİLSİNİZ
Uğraşımız şey ne olursa olsun yarıştığımız en önemli rakibimiz hep bir adım önümüzde olacak: zaman. Zamanı doğru kullanmakla ilgili bugüne kadar sayısız yazı okumuş veya her gün Twitter akışınızda, “Zamanı doğru kullanmanın 10 yolu” başlıklı içerikler görüyor olabilirsiniz. Karşımızda üstünlüğünü yadsıyamayacağımız bir rakip olduğunu kabul etmek zorundayız. Bunun kötümser bir bakış açısı olduğunu düşünüyorsanız, zaman kavramına bu sefer iyi tarafından yaklaşalım, bugüne kadar elde ettiğiniz deneyim, bilgi ve öğretilerin tümünü zaman içerisinde kazandınız.
Zaman kavramına olumlu ya da olumsuz yaklaşmaktan ziyade, onu objektif bir unsur olarak görmek belki de daha doğru bir seçenek olabilir. Çünkü zamanımızı nasıl kullanacağımıza ancak kendimiz karar verebiliriz.
Bir girişimci açısından zaman kavramı, önüne koyduğu hedeflere ulaşmakta kullandığı bir araç olarak kullanılabilir. Zamanı bir araç olarak kullanma hedefine odaklandıktan sonra ikinci anahtar kelimemiz “planlama” olmalı ki, aracımızı hedefine ulaştırabilelim.
Gün içinde birden fazla işle uğraşıyor olabilirsiniz. Bu durum zamanı verimli kullanmanın önüne geçen en can alıcı etmenlerden bir tanesi, mevcut iş planınıza bir de öngöremediğimiz günlük işler eklendiğinde işler rayından çıkabilir. Pekâlâ, tablonun bu kısmını biraz iç karartıcı bulmuş olabilirsiniz. Şimdi biraz rahatlayın, çünkü zamanın size yetmediğini düşünen yalnız siz değilsiniz. 🙂
Girişimcilerin Önerileri
Hepimizin tanıdığı ve bildiği ünlü girişimcilerin zamanınızı verimli kullanmak konusunda verdiği tavsiyeleri gözden geçirmek hepimiz için faydalı olabilir; zira bulundukları noktaya ulaşmak için zamanı yönetmeyi başarmış olduklarını düşünmek yanlış olmayacaktır.
Harvard Business Review tarafından yirmi yedi CEO ile üç ay süren görüşmeler sonucunda yapılan araştırma bulgularına göre, bir CEO hafta içi bir günde ortalama 9,7 saat çalışıyor. Ayrıca hafta sonlarının %79’unda 3,9 saatini ve tatillerinin de %70’inde 2,4 saatlerini çalışarak geçiriyorlar. Tüm rakamların ortalamasını aldığımız bir CEO, haftada 62,5 saatini çalışarak geçiriyor.
SpaceX, Tesla gibi dünyanın en ünlü şirketlerinin bir numaralı yöneticisi ve kurucusu olan Elon Musk, şirket içinde gönderdiği bir e-posta iletisinde “yapılacak bir işi aktarmak için gerekiyorsa şirket hiyerarşisini göz ardı edin ve en kısa yolu izleyin” diyor.
İş yönetimi konusunda hizmet veren Asana’nın CEO’su Dustin Moskovits ise şirket içinde uygulanan “Toplantısız Çarşamba” uygulamasını şöyle açıklıyor, “Bu uygulamanın en büyük amacı, çalışanların kendilerini işlerine verebilmeleri için zaman boşluğu yaratmak.”
E-ticaret platformu olan StockX’in CEO’su Josh Luber gün içinde kısa süreli uyku araları vermenin verimli çalışmalarını sağladığını söylüyor.
Amerikan iç giyim firması Spanx CEO’su Sara Blakely ise sabah işe ulaşmak için evden çıkması gereken saatten bir saat önce yola koyulup, düşünmek için kendine zaman yarattığını belirtiyor.
Linkedin CEO’su Jeff Weiner ve Birchbox kurucusu Katia Beauchamp e-posta yazışmalarının azaltılması gerektiğini, böylece işinizi geliştirmek için daha fazla vakit ayırabileceğinizi savunuyor.
Proje yönetimi konusunda hizmet ve çözümler sunan bir başka şirket Basecamp CEO’su Jason Fried, kendi yapmanız gerekenlere odaklanmak için hayır demenin gerekliliğine dikkat çekiyor.
Sizin de zaman yönetimiyle ilgili problem yaşıyorsanız, girişimcilerin uyguladıkları bu yöntemlerden birini ya da birkaçını deneyerek verimli zaman kullanımı için kendi yönteminizi geliştirebilirsiniz.