Günümüzde hiçbir fikir yatırım alamayacak kadar saçma görülmüyor; öyle ki kimi yatırım haberlerini şaşkınlıkla karşılıyoruz. Gelgelelim, birçok başarılı girişim, hatta gelirini altılı hanelere çıkarmayı başaranlardan bazıları bile yatırım alamayabiliyor.

Gelir üreten bir iş yaratmayı başarmış girişimlerin bazıları yatırım alamazken; kimilerinin PowerPoint sunumu ve en yalın ürün prototipi ile yatırımcıları cezbetmesi ilk bakışta kulağa garip gelse de, günümüz ekosisteminin gerçekleri bu şekilde.

Peki, neden yüksek ciro eden girişimler kimi senaryolarda yatırımcılar tarafından geri çevriliyorlar?

1 kazanmak için 1,2 harcamak

Başarılı görünen fakat yatırım almakta zorlanan girişimlerin çoğunda senaryo, elde ettikleri 1 birimlik gelir için 1,2 birim maliyetin altına girmeleri. Dijital markaların yükselişi ve e-ticaretin çok daha dar nişlere ulaşmasıyla, yatırım kararlarında müşteri sayısının oynadığı rolün azaldığını söylemek gerek.

Varsayımsal bir e-ticaret girişimi üzerinden örneklemek gerekirse, işin nakit akışına sahip olması yatırımcılar için ilk tercih kriteridir fakat bunun yanı sıra girişimin kohort analizi ölçütleri de mercek altına alınacaktır. Örneğin “kazanılan kullanıcı yeniden alışveriş yapıyor mu?”, “zaman içerisinde sipariş sayısında artış gözlemleniyor mu?” ve “kulaktan kulağa pazarlama sayesinde organik bir büyüme söz konusu mu?” gibi soruların yanıtı aranacaktır. Şayet bu sayılar iç açıcı değilse, gelir tek başına yatırımcıları yatırıma ikna etmeyecektir.

Elinizdeki 1’i nasıl 10’a yükselteceksiniz?

Her girişimin milyarlarca liralık değerlemelere ulaşması beklenmiyor. Fakat yine de somut büyüme hedeflerine sahip olmalı ve yatırım almak istiyorsanız bunları ikna edici şekilde adım adım açıklayabilmelisiniz. Bu noktada, yatırımcılara hokey sopası büyüme yolunu göstermek zorunda değilsiniz; şu an kazandığınız 1’i nasıl 10’a çevireceğinizi somut olarak açıklamak yeterlidir.

Eğer yatırım almak istiyorsanız, girişiminizi yatırımcılara unutamayacakları şekilde sunmalısınız. Eğer bu yeteneğe sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, yatırımcı görüşmelerine yanınızda ekibinizden bir başkasını da götürün. Öte yandan, organik büyümeyi yatırım enjeksiyonuna tercih etmek de bir seçenektir. Örneğin Atlassian ve Lynda gibi girişimler, hiç yatırım almadan milyar dolar değerlemeleri firmalara dönüşmeyi başardılar.

ABD’li yatırımcı Bryce Roberts’ın da dediği gibi, “Her iyi iş, iyi bir yatırım değildir.” Favori restorantınız yılda milyonlarca lira gelir elde ediyor olabilir fakat yatırımcılar için cezbedici bir fırsat olmayabilir. Eğer yatırım oyununu oynamaya karar verirseniz, en azından skorun nasıl belirlendiğini bilmeniz gerekir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close