Bilim kurgu filmleri yavaş yavaş gerçek oluyor! Çinli drone üreticisi Ehang, geçtiğimiz yıl Las Vegas’ta düzenlenen CES’de dört pervaneli ve yolcu taşıyabilen bir drone tanıtmıştı. Bunun gerçekte çalışıp çalışmayacağı büyük bir merak konusu haline gelmişti. Şirket bir yılı biraz aşkın zaman sonra drone’unun ilk deneme uçuşlarının görüntülerini yayınladı. 

Ehang 184 olarak adlandırılan drone içinde yolcu varken yerden 300 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Şu an için menzili sadece 15 km ile sınırlı olan drone’un yakında daha uzun mesafeleri kat edebileceği düşünülüyor.

Ehang’ın mühendisleri drone’u yüksek ısı, sis, gece ve aşırı rüzgarlı havalar da dahil olmak üzere 7 farklı kategoride test etmişler.

Ehang 184’te kokpitteki kişi asla pilotluk yapmıyor. Varış noktasını seçerek sürüş keyfinin tadını çıkarıyor. En azından şirketin iddiası bu yönde. Şirket, drone’un otonom şekilde kalkabildiğini, rota alabildiğini, engelleri hissedebildiğini söylüyor.

Şehir içi Yolcu Taşımacılığını Kökten Değiştirebilir

Ehang,  eğer filo ve uçuş yolları iyi koordine edilirse otonom uçakların çok daha ulaşılabilir olacağını ve yaygınlaşacağını belirtiyor. Ancak şu noktada Ehang 184 sadece zengin insanların lüks gezintileri için kullanılabilecek.

Drone’un yolcu deneyimini geliştirmek için manuel kontrol seçeneği eklenecek ve bu sayede de pilotla uçmayı tercih eden yolculara alternatif sunulmuş olacak. Bunlara ek olarak şirket ayrıca 280 kg yük taşıma kapasitesine sahip iki kişilik bir araç daha geliştirip test etti.

Ehang tüm bu yaptıklarıyla bir hava aracının otonom şekilde gökyüzünde salınabileceğini kanıtladı. Ki bu azımsanacak bir başarı değil. Şirketin asıl hedefi ise drone’u tam dolu şekilde hava taksi servisine dönüştürmek. Bu fikir oldukça heyecan verici olsa da büyük bir meydan okuma. Üstelik pek çok teknoloji devinin bu amaçla hareket edip kendini sürekli geliştirdiği bir alanda.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close