Yazılımcılık veya diğer adıyla programcılık günümüzde en fazla iş alanı yaratan sektörlerden bir tanesi ve artan bir hızla hemen her iş kolunda kendimizi geliştirebilmek için sahip olmamız gereken bir yetenek haline dönüşmeye başladı. Bununla birlikte programcılık ve kod yazma eğitiminin okullarda küçük yaşlardan itibaren verilmeye başlanmasına yönelik çalışmalar ülkemizde de gündemdeki bir konu. Bilgisayarların gitgide daha ulaşılabilir olmasının da etkisiyle günümüzde henüz ilkokul çağındaki bir çocuk, üniversitede yazılımcılığı meslek edinmek için eğitim alan birine göre daha fazla bilgiye ve beceriye sahip olma fırsatına sahip. Peki bu işi kendi başınıza öğrenemeyeceğinizi düşünüyorsanız yazılımcı olmak ya da kod yazmayı öğrenmek için bir üniversiteye ya da kursa gitmek arasında tercih yapmalı mısınız? Bu duruma bir zorunluluk olarak bakmaktan ziyade ihtiyacınızın hangisi olduğunu değerlendirmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Üniversiteye Gitmenin Avantajları Neler?

Üniversite eğitimi alarak bir meslek sahibi olmaya çalışmak kulağa çok daha güvenli geliyor. Bu noktada hangi alana yöneleceğinizi düşünmek için fırsatınız olacaktır. Bunun yanında okul size profesyonel hayatta karşılaşacaklarınızdan ziyade sektörleri ve seçeneklerinizi keşfedebileceğiniz bir alan sunar.

Günümüzde başarılı olmuş birçok girişim farklı sektörleri bünyesinde barındırıyor. Örneğin Uber, teknoloji ve ulaşım alanının bir birleşimiyken, Airbnb teknolojiyle turizmi aynı çatı altında bir araya getiriyor.

Üniversitelerin bir diğer faydası ise, düzenlediği etkinlikler ve kurumlarla yaptığı iş birlikleri sayesinde öğrencilere çevre edinme ve iş bulma fırsatları da yaratmaları.

Kursa Giderek Yazılımcı Olunur mu?

4 yıllık bir üniversite yerine 3-4 ay süren hızlandırılmış bir kurs programına gitmeyi de tercih edebilirsiniz. Böyle bir kursu bitirdiğinizde başlangıç seviyesinde bir yazılımcının niteliklerine sahip olabilirsiniz. Kurslar kariyerine farklı bir pozisyonda devam edip, yazılımcı olmaya niyeti olan çalışanlar için daha ideal bir çözümdür.

3-4 ay süren bir kurstan mezun olduğunuzda basit bir web sitesini yapabilir, web sitesini veri tabanı ile ilişkilendirebilir düzeye gelebilir ve bir yazılımcının ihtiyaç duyduğu yeteneklere başlangıç seviyesinde sahip olabilirsiniz.

Gerçekten Yazılımcı Olmak İstiyor musunuz?

En başından itibaren kendinize sormanız gereken ilk soru, bu mesleği gerçekten yapmak isteyip istemediğinizdir; çünkü her meslekte olduğu gibi bir yazılımcının da öğreneceklerinin sınırı yoktur ve bu hayat boyu sürecek bir yolculuktur.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close