Eskiden deniz, kum ve güneş içimizi kıpır kıpır kıldığında, bu mutlu anlarımızı paylaşmak için Instagram’a sarılıyorduk. Bu yaz ise 55 milyon kadar insan Instagram’dan önce çiçeği burnunda fotoğraf filtrleme uygulaması Prisma’ya uğradı.

Daha yalnızca iki aylık bir uygulama olan Prisma, 55 milyonu aşkın iOS ve Android’li cihaza yüklendi. Fakat tatil sezonu bitmek üzere ve Prisma atalet halinde kalırsa unutulacağının farkında.

Uygulama bundan birkaç hafta önce yeni filtreler ile güncellenmişken, şimdi de çevrimdışı mod ile iyileştirildi. Yeni özellik sayesinde, çekilen fotoğraflar Prisma sunucularına bağlanmadan saniyeler içerisinde Edvard Munch resimlerine dönüşebiliyor.

Alexey Moiseenkov tarafından haziran ayında kullanıma sunulan uygulaman, fotoğraflara sanatsal filtreler uygulamak için yapay sinir ağlarını kullanıyor. Bu ağlar normalde Prisma bulutunda çalışırken, çevrimdışı modda ise ağır kaldırma işi akıllı telefona düşüyor.

Yapay Sinir Ağları (YSA), insan beyninin bilgi işleme tekniğinden esinlenerek geliştirilmiş bir bilgiişlem teknolojisidir. YSA ile basit biyolojik sinir sisteminin çalışma şekli taklit edilir. Taklit edilen sinir hücreleri nöronlar içerirler ve bu nöronlar çeşitli şekillerde birbirlerine bağlanarak ağı oluştururlar. Bu ağlar öğrenme, hafızaya alma ve veriler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarma kapasitesine sahiptirler. Diğer bir ifadeyle, YSA’lar, normalde bir insanın düşünme ve gözlemlemeye yönelik doğal yeteneklerini gerektiren problemlere çözüm üretmektedir. Bir insanın, düşünme ve gözlemleme yeteneklerini gerektiren problemlere çözümler üretebilmesini sağlayan ise insan beyninin ve dolayısıyla insanın sahip olduğu yaşayarak veya deneyerek öğrenme yeteneğidir.

Çevrimdışı modda 16 filtre kullanılabiliyor ve işleme hızı kullanılan mobil cihazın donanımına doğru orantılı olarak buluttan daha yüksek veya düşük gerçekleşebiliyor. iPhone 5s ve üzeri cihazlar çevrimdışı modu en ideal şekilde çalıştırıyor.

Prisma ekibinin üzerinde çalıştığı bir diğer yenilik ise kullanıcılara videolara da sanatsal filtreler uygulana şansı verecek. Halihazırda üzerinde çalışılan özelliğin önümüzdeki ay kullanıma sunulması planlanıyor.

Uygulamanın kazandığı en ilginç yeniliklerin başında ise Prisma’nın kullanıcılarına ağır hastalıklar ile mücadele eden çocuklara bağışta bulunma seçeneği getirmiş olması.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close