“Kendi alanımızın Uber’iyiz, “kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik”,  “oyunlaştırma” ve “paylaşım ekonomisi”. Bugün bir yatırımcının girişiminize beslediği hevesi kırmak için, işinizi tanımlarken popülerliğini yitiren veya hiçbir zaman sanıldığı gibi ilgi çekici olmayan bu balon terimleri kullanmanız yeterli.

CrunchBase verilerine göre, bu balon terimleri benimseyen ve kendilerini tanımlarken bunlara sığınan girişimlerin aldıkları yatırımlarda büyük bir düşüş söz konusu.

Girişiminizi tanımlarken kaçınmanız gereken moda terimleri ve onlarla ilişkili yatırım istatistikleri şöyle:

Paylaşım ekonomisi: İşinizi bir paylaşım ekonomisi girişimi olarak tanımlamak, yatırım alma açısından zayıf bir strateji. 2014 yılında kendini paylaşım ekonomisi girişimi olarak tanımlayan yalnızca altı girişim yatırım alabilirken; 2015 yılında bu sayı üçe düştü. Yılın günümüze kadar olan bölümünde gerçekleştirilen yatırımların sayısı ise iki olarak görünüyor.

Derleme platformu: Günümüz internet kullanıcıları ihtiyaç duymadıkları kadar veriye ulaşabilir durumlar. Girişimler geliştirdikleri platformlarla müzik, oyun, ürün, insan gibi olabilecek her veriyi spesifik odaklarda derleyerek, kullanıcılara aradıklarını daha kolay bulma fırsatı sunuyor. Geçtiğimiz yıl kendini derleme platformu olarak tanımlayan 58 girişim yatırım alırken; 2016’da sayı şimdilik 19 ve bu istatistik trendin düşüşe geçtiğine işaret ediyor.

“…Uber’i”: Herhangi bir girişimcilik etkinliğine katıldığınızda, girişimcilerin kendi işlerini tanımlarken kendi sektörlerinin Uber’i olduklarını söylediklerini duyabilirsiniz. Gelgelelim, Uber milyarlarca dolar yatırım çekmeyi başarırken, diğer dikeylerin sözde Uber’leri bu konuda onun kadar iyi iş çıkaramıyorlar. Geçtiğimiz üç yılda bu girişimler 25 yatırım alırken, 7’si bu yıl gerçekleşti. Buradaki ilginç detay ise yatırım alan bu 7 girişimden 6’sının ABD dışından olması.

Oyunlaştırma: Oyunlaştırma bundan birkaç yıl önce girişimcilik ekosisteminin balonları arasına katıldı. Gelgelelim yatırımcılar bu balona pek sıcak bakmıyor gibi. Bu yıl girişim açıklamasında ‘oyunlaştırma’ geçen yalnızca üç girişim yatırım alırken; son üç yılda yatırım alan girişimlerin sayısı ise 23.

Kitle kaynaklı: Facebook, dünyayı kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriklere bağımlı hale getirerek 360 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı. Fakat ilginçtir ki aynı iş modelini benimseyen girişimler özellikle erken aşamada yatırım almakta zorlanıyorlar. Bu yıl yalnızca iki girişim yatırım alırken; geride kalan üç yılda yapılan yatırımların sayısı ise 11.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close