Yatırıma Giden Yol: BIMCRONE
İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Yatırıma Giden Yol serimizin yeni konuğu 80 milyon TL değerleme ile yatırım alan BIMCRONE! Sorularımızı, BIMCRONE Kurucu Ortağı Nesrin Akın Öztabak yanıtlıyor!
Röportaj serimizin tüm girişimcilerimize ve girişim adaylarına ilham olmasını umuyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Merhaba, sizi ve BIMCRONE ekibini okuyucularımıza tanıtmak isteriz.
Ben, Nesrin Akın Öztabak, BIMCRONE kurucu ortağıyım. Bilgisayar ve endüstri mühendisiyim. Ortağım, ODTÜ mezunu ve inşaat yüksek mühendisi olan Sinan Öztabak ile birlikte kurduk girişimimizi. Ekibimizde farklı disiplinlerden toplam 9 kişi var. Ankara ve İstanbul ofislerimiz var, İngiltere ofisimizi de birkaç ay içinde açacağız.
BIMCRONE nedir, ne yapar?
BIMCRONE olarak, inşaat sektörüne yönelik proje yönetim çözümü sunuyoruz. BIM uyumlu dijital ikiz tabanlı çalışan sistemimiz, tüm verilerin anlık olarak erişimi için bulut teknolojisini kullanıyor. TÜBİTAK 1512 ARGE desteği ile başladığımız yolculuğumuzda, planlama aşamasında oluşturduğumuz dijital ikiz üzerinden gerçek zamanlı proje yönetimine imkân tanıyan bir çözüm geliştirdik. İnşaat sektöründeki verimsizliği düşürerek, karlılığı artırmak, boşa giden iş gücü ve malzemeyi minimuma indirmek ana amacımız. Geliştirdiğimiz çözüm ile dünya kaynaklarını korumaya yardımcı olurken aynı zamanda finansal fayda da sağlıyoruz. Başka bir şehirdeki ya da ülkedeki projenizin gerçek, anlık durumunu, cep telefonunuzdan, bilgisayarınızdan izleyebilmenize, grafikler, raporlar halinde görüntüleyebilmenize, projeksiyon ve simülasyonlar yapmanıza imkân sağlıyoruz.
“TÜBİTAK 1512 Ar-Ge desteğiyle girişimcilik yolculuğuna ilk adımızı attık.”
BIMCRONE’un bir kuruluş hikayesi var mı?
2011 yılında çok yakından takip ettiğimiz Marmaray Projesi CR1 fazını iptal olduğunu, gazetelerden öğrendik. Sonrasındaki süreçte ise proje geçmişinin hazırlanmasının dahi ne kadar maliyetli ve zor bir iş olduğunu fark ettiğimizde, bu konudan rahatsızlık duyduk. O dönem kurucu ortağım Sinan ile ikimiz de aktif olarak farklı sektörlerde çalıştığımız için konunun üzerine yeterince eğilemedik. Fırsat bulduğumuzda öncelikle teknik doğrulama için kendi halimizde çalışmalar yaptık. Ön doğrulama sonrasında TÜBİTAK’a başvurduk ve hem inşaat sektörü hem bir yazılım olduğu için imkânsız denilen 1512 ARGE desteğini almaya hak kazandık ve şirketimizi kurduk.
BIMCRONE olarak, rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?
Biz süreci bir bütün olarak ele alıyoruz, planlamadan yıkıma kadar yapının yaşam döngüsünü takip ediyoruz. Bununla birlikte işveren, ana yüklenici, müşavir, taşeron gibi bir projede olabilecek tüm kullanıcıları sistemin içine alarak, iş birliği içerisinde çalışmalarını sağlayacak bir platform geliştirdik. Bizim rakiplerimiz aynı zamanda birlikte çalışmayı hedeflediğimiz çözümler. Farklı çözümler ile entegre çalışabiliyoruz. Amacımız; üretilen çok kıymetli verilerin, ilişkili bir şekilde, yetki ve rollere bağlı olarak anlık olarak erişilebilir olması.
“BIMCRONE olarak, 80 milyon TL değerleme üzerinden yatırım aldık!”
Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı sürece, neler yaşandı?
Yurt içinden ve yurt dışından birçok yatırımcı şirket ile yatırım görüşmeleri yaptık. Hem kendi görüşmelerimiz hem de danışmanlarımızın tecrübeleri ile kendi konumuz olan gayrimenkul/inşaat alanında uzmanlığı olan yatırımcıları daha doğru ve hızlı ortak olacağını anladık. Next Proptech, Türkiye’nin ilk proptech dikeyindeki yatırım fonu. Next Proptech yetkilileri tanıştığımız ilk andan itibaren, BIMCRONE vizyonu ve sektör dinamikleri konusunda değerli konuşmalar yaptık. Bu noktada stratejik yatırımın ne kadar kıymetli olduğunu daha da iyi anlayarak, odağımızı bu görüşmelere ayırdık. Çok değerli yatırımcımız ve iş ortaklarından her an destek alabiliyor olmak, değerli görüşlerinden faydalanabilmek bizim için değerli. Bu güven ortamı ile yatırım süreci sorunsuz ilerledi ve 80 milyon TL değerleme üzerinden yatırımımızı aldık.
“Sektörün ihtiyaçlarına çözüm sunarken aynı zamanda dünyayı kurtaracağız!”
BIMCRONE olarak gelecek hedefleriniz neler?
Türkiye, inşaat alanında çok güçlü firmalara sahip. Ülkemizde her yıl çok önemli ve büyük projeler yapılıyor. Öncelikle ülkemize faydalı olmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte global pazarın büyüklüğü ve dijitalleşmenin gerekliliği de yurt dışı pazarlara girmek için bizi oldukça heyecanlandırdı. Bu alanda uluslararası platformlarda yapılan çalışmaların parçası olma fırsatı bulduk. Bu da bizi yurtdışı pazarlara hızlı bir giriş imkânı sağladı. Şimdiden Japonya ve Portekiz’den müşterilerimiz var. İlk günden global bir marka olabilmek için hazırlık yaptık, bu anlayışla çözümümüzü geliştirdik. Hedefimiz tüm dünyada sektörün dijitalleşmesine destek olabilmek, global pazarda söz ve pay sahibi olabilmek. Sektör profesyonellerinin günlük rutinlerini kolaylaştırırken, her şeyi kayıt altına alarak izlenebilir, yönetilebilir dolayısı ile iyileştirilebilir hale getirirken, dünyayı kurtaracağız.
Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?
Bırakma noktasına gelmedik ama çok yaklaştık diyebilirim. Bizim için girişimcilik dışında, ortağımın ve benim değerli profesyonellerden olmamız risk oluşturdu. Aldığımız bazı teklifleri geri çevirmekte zorlandık. Girişimcilik alanında çok yorulduğumuz, hatta tükendiğimiz günler oldu ancak ilk günden bu yana müşterilerimiz dahil olmak üzere görüştüğümüz herkesin çok yoğun desteğini alıyoruz. Bize inanan onlarca müşterimiz, takipçimiz, mentor ve yatırımcılarımız bizim için en büyük motivasyon kaynağı. Dünyayı değiştireceğimize bizim kadar çok inanan sevgili destekçilerimiz için, dünyamız ve geleceğimiz için tüm gücümüzle çalışıyoruz.
“Girişimciler, yatırımdan önce iş modeline, ürüne ve ekibe odaklanmalılar!”
Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?
Girişimcilerin ortak seçerken ne kadar düşünüyorsa, yatırım alırken 10 katı fazla düşünmelerini tavsiye etmek isterim. Yatırımdan önce ürüne, ekibe odaklanmalarını önerebilirim. Siz işinizi iyi yaparsanız¸ yatırımcı sizi her şekilde buluyor. Yatırım, girişimci için ulaşılması gereken bir adım değil. Yatırım uzun bir süreç, odaklanmak için artıları ve eksilerini çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca maalesef yatırım almanın da bazı riskleri, kötü tarafları var, değip değmeyeceğine emin olmak gerekiyor. Öncelikle girişimci olarak en iyi olmamız gereken alanlar ürün, iş modeli, ekip yönetimi, finansman gibi alanlar.
Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Odaklandığımız inşaat sektörü, teknoloji kullanımında oldukça geride. Bu bizim için güzel bir haber, yapacak çok işimiz var, küçük değişimler ile büyük faydalar sağlayabiliriz. Ayrıca birlikte çalıştığımız BIMCRONE’dan alınabilecek faydaları daha ilk cümlede görüp, heyecanla gelişim için öneriler sunan, birlikte üretmekten keyif aldığımız, işlerine olan özen ve bağlılıklarından ilham aldığımız müşterilerimiz var. Evet, inşaat sektörü geleneksel bir sektör, aynı zamanda çok değerli profesyonellerin birlikte çalışıp, ürettiği bir sektör. Bu profesyoneller, bizi BIMCRONE için motive ediyor, heyecanlandırıyor. İnşaat sektörü için, inşaat sektörü profesyonelleri ile çalışmaktan çok mutluyuz.
“Birisi daha önce yaptıysa, biz de yapabiliriz. Kimse yapmadıysa, biz kesin yaparız.”
Eklemek istedikleriniz neler?
Ülke olarak inşaat sektöründe dünyanın en ülkelerinden biri konumundayız. Çalışkanlığımız, iş bitiriciliğimiz her ülkede kabul görüyor. O halde, bir inşaat dijital ikiz projesi de ülkemizden çıkmalı. BIMCRONE’un parçası olduğum için memnunum. Geçtiğimiz günlerde katıldığımız Silikon Vadisi’ndeki bir Demo gününde de aldığım şaşkınlık tepkilerinin bir kısmı, Türkiye’den geldiğimiz için bir kısmı ise BIMCRONE’un odaklandığı konu içindi. Her ikisi için de kendimize güvenimiz tam. Hayat mottomuz ise çok net: Birisi daha önce yaptıysa, biz de yapabiliriz. Kimse yapmadıysa, biz kesin yaparız.