Dünyanın en büyük yatırımcıları, yaptıkları hamlelerle milyarlarca insana ulaşan markaların kaderine büyük etkilerde bulunabiliyor. Geçtiğimiz yıl hisseleri yüzde 30 değer kaybeden ve Carl Icahn’ın elindeki tüm hisseleri satmasıyla piyasaya kırmızı alarm veren Apple, günümüzün en hareketli yatırım oyunlarından birinin tam ortasında duruyor.

Bill Gates’in mentoru, dünyanın en zenginleri arasında yer alan Warren Buffet, 1 milyar dolar karşılığında yeniden yapılanma sürecindeki Apple’ın 9,81 milyon hissesini satın aldı.

Buffet’ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway, bu satın almayla Apple’ın 56. en büyük yatırımcısı konumuna gelirken, teknoloji yatırımları gerçekleştirmeyen 85 yaşındaki Buffet’ın Apple hissesi alması şirketin prestiji açısından pozitif bir görüntü çiziyor.

Yatırımın ardından Apple hisseleri günü yüzde 3,7’lik büyük bir artışla kapatarak, 93,88 dolara yükseldi.

Apple iPhone satışlarındaki düşüş nedeniyle 2016’nın ikinci çeyreğinde gelirlerinde yüzde 13 düşüş yaşamıştı. Bu gelişmeyi de aktivist yatırımcı Carl Icahn’ın elinde bulundurduğu 53 milyon Apple hissesinin tümünü 2 milyar dolara satması takip etmişti.

Icahn hisselerini yılın başında çok daha yüksek fiyattan satabilecekken, nisan ayında bu hamleyi gerçekleştirmesi; kimileri tarafından yangından mal kaçırmaya benzetilmişti. Icahn, Apple hisselerini satmasına sebep olarak firmanın büyümek için Çin’e olan bağımlılığını sebep gösterirken, Apple geçtiğimiz hafta Uber’in Çinli rakibi Didi’ye 1 milyar dolar yatırım yaparak stratejisinin arkasında olduğu mesajını verdi.

Buffet’ın kurtarıcı yatırımından bir hafta öncesinde, Apple dünyanın en değerli şirketi unvanını Google’ın çatı şirketi Alphabet’e kaptırmıştı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close