Elon Musk yapay zeka alanındaki müthiş ilerlemenin raydan çıkabileceğini ve bunun sonucunda insan ırkının geleceğini riske atabileceğini düşünüyor.

Çağımızın en büyük ticari dehalarından Musk, yapay zekanın bir gün insanlığı alt edebileceğinden ve insanların ikinci sınıf vatandaş ( köle veya daha kötüsü) konumuna düşebileceğinden korkuyor.

Musk’ın bu konuda ne kadar ciddi olduğunun kanıtı ise insanların makinelerde gerçekleştirilen ilerlemelere yetiştirmek amacıyla kuruluşunda rol aldığı yeni bir girişim.

The Wall Street Journal tarafından ortaya çıkarılan girişim henüz kuruluş aşamasında ve hiçbir çevrimiçi izdüşümüne sahip değil. Neuralink isimli girişimin nihai amacı, nakledildiği insan beynini iyileştirecek bir dizi mikro cihaz yaratmak. Musk, bu metot sayesinde insan beyninin yazılım güncellemeleri ile iyileştirilebileceği ve yapay zeka alanındaki gelişmelerden geri kalmayacağı görüşünde.

Neuralink, bu zamana kadar makinelere kazandırmaya başardığımız fonksiyonları, güçlendirici eklentiler olarak insan beynine kazandırmak istiyor. Beyne nakledilen mikro bir çıkarılabilir depolama bileşeni ile insan hafızasını iyileştirmek buna iyi bir örnek olacaktır.

İnsan beynini yapay zekalar ile rekabet edecek şekilde geliştiren bir cihaz fikri Elon Musk’ın bir süredir aklındaydı. Geçtiğimiz yıl panelist olarak katıldığı Code Conference’da ‘neural lace’ isimli bir cihazdan bahsetmiş ve neler yapabileceğine dair hayallerini anlatmıştı:

Yapay zekayı alt etme yarışı

Yapay zekanın endişelendirdiği tek kişi Musk değil. MetaMed Research’ün bilimden sorumlu yöneticisi Michael Vassar, yapay zekanın gerçek anlamda insanları öldüreceğini düşünüyor:

“Eğer insandan daha üstün yapay bir genel zeka gerekli titizlik gösterilmeden icat edilir ise insan ırkının nesli çok kısa bir sürede tükenecektir.”

Çağımızın en büyük dehalarından Stephen Hawking de yapay zekanın insanlığın geleceğine en büyük tehditlerden biri olduğu görüşünde:

“Yapay zeka alanındaki gelişim insan ırkının sonunu getirebilir. Çok gelişmiş bir yapay zeka örneği kendi kendisinin kontrolünü alabilir ve sürekli artan bir tempoda kendini yeniden tasarlayabilir. Yavaş bir biyolojik evrim ile sınırlı insanlar ise bununla rekabet edemez ve alt edilir.”

Nöroprotezler bilişsel kabiliyetlerimizi yenileyebilir. Böylece nörolojik hastalıkları yenebiliriz

Şanslıyız ki, Musk bu kıyamet senaryosunu engellemek için çalışan tek hayalperest lider değil. Braintree’nin kurucusu Bryan Johnson’ın 100 milyon dolar yatırım yaptığı Kernel isimli girişim, geliştirdiği nöroprotezler ile insan beyninin potansiyelini kullanılabilir kılmayı planlıyor. Girişimin nihai hedefi ise beynin nöral kodlarını yeniden programlayabilmek.

Kernel, bu yıl içerisinde insan beynini araştırmaya başlayacak ve tam olarak nasıl işlediğini anlamaya çalışacak. Johnson, bunun insanları makineler karşısında dezavantajlı bir konuma düşmemesini sağlamanın ilk adımı olarak tanımlıyor.

Bu teknolojiler insanların makineler ile daha doğal ve verimli iletişim kurmasını sağlayacağı gibi, nöroprotezler bilişsel yeteneklerimizi yenileyebilir. Bu sayede Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar ile daha etkili mücadele edebiliriz.

Üstelik tüm bunlar yalnızca başlangıç.

Bu alanda kat edilecek ilerlemeler insanların makineler ile birleşmesine, biyolojik bir varlık olan insanın beynini yeniden programlamasına olanak tanıyabilir. Bu da insanların doğrudan evrimi şekillendirebileceği anlamına geliyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close