Amazon’un kurucu CEO’su Jeff Bezos’a göre yapay zeka daha önce yalnızca bilim-kurgu yapımlarında mümkün görülen çözümleri geliştirmemizi sağlıyor.

Blue Origin uzay şirketinin de CEO’su olarak Elon Musk ile çekişen Bezos, konu yapay zeka olduğunda Musk’tan tam aksi bir görüşü savunuyor: Ona göre yapay zeka korkulacak değil, kutlanacak bir şey.

Washington’da gerçekleştirilen Internet Association’ın geleneksel galasında konuşan ünlü girişimci, yapay zekanın günümüzde rönesansını yaşadığı görüşünde:

“Bu bir altın çağ. Makine öğrenimi ve yapay zeka sayesinde daha önce yalnızca bilim-kurgu yapımlarında hayal edebildiğimiz çözümler üretebiliyoruz. Doğal dil işleme, makine görüş problemleri derken, gerçekten müthiş bir rönesans yaşıyoruz.”

s

Bezos, yapay zekayı insan ırkının çöküşünün habercisi olarak görmek yerine, her işi, her devlet organizasyonunu, hatta hayırseverliği dahi iyileştirecek bir araç olarak görüyor ve ekliyor: “Dünyada makine öğrenimiyle iyileştirilemeyecek hiçbir organizasyon yok.”

Tabii ki konu yapay zeka olduğunda terimin iki farklı yapıya işaret edebileceği bilinmeli: Günümüzdeki makine öğrenimi hali ile gelecekteki süper zeka formu. Bezos, Amazon’un yapay zeka ile servislerini nasıl geliştirdiğini anlatırken ilk seçenekten bahsediyor:

“Makine öğreniminden elde ettiğimiz değerin çoğu aslında yüzeyin altında gerçekleşiyor. Örneğin geliştirilmiş arama sonuçları, müşteriler için ürün önerileri, envanter yönetimi için daha iyi öngörüler gibi yüzlerce görünmeyen değer ürettik.”

Yapay zeka Alexa gibi servisleri geliştirmenin yanı sıra, makinelere insanlara yakın ve hatta belki de insanlardan daha gelişmiş öğrenme yetenekleri kazandırabilir. Yapay zekalar artık otomobil kullanabiliyor, insan sürücüler gibi yolu görebiliyor, müzik besteleyip, çizim yapabiliyor.

Şüphesiz yapay zekanın altın çağını yaşıyoruz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close