Facebook’un kullanıcılarının bilgilerini izinsiz şekilde 3.şahıslarla paylaştığının ortaya çıkmasının ardından başlatılan #deletefacebook kampanyası giderek büyüyor. WhatsApp kurucu ortağı Brian Acton’ın da bu kampanyaya destek vermesiyle Facebook hesabını silenlerin sayısı büyük oranda arttı.

Facebook 2014 yılında 16 milyar dolar karşılığında WhatsApp’ı satın almıştı. Bu da WhatsApp’ın kurucu ortakları Jan Koum ve Brian Acton’ın oldukça iyi paralar kazanmasını sağladı. Şu an Koum şirketi yönetmeye devam ediyor. Acton ise 2018 başlarında kendi işini kurmak için WhatsApp’tan ayrıldı. Aradan geçen birkaç ayda hiçbir ses çıkmayan Acton tarafından geçtiğimiz hafta bir talimat geldi. Hem de Twitter üzerinden. Acton Twitter’daki takipçilerine Facebook’u silme talimatı verdi!

#deletefacebook hastagini kullanan Acton’un bu mesajına WhatsApp tarafından hiçbir yorum gelmedi. Acton’un Fcebook ile ilgili bu düşüncelerinin objektif olup olmadığı henüz bilinmese de geçen ay WhatsApp’ın alternatifi olarak görülen Signal’a 50 milyon dolar yatırdığı biliniyor.

Facebook Analisti’nin kullanıcı verilerinin kötüye kullandığını açıklamasının ardından Faceboo kullanıcıları veri gizliliği konusunda endişelerini dile getirdi ve çoğu hesabını silmeye başladı. Ardından da #deletefacebook hastagiyle bir kampanya başlatıldı. Bu kampanya sonrası Facebook’un 537 milyar dolar olan piyasa değeri 43 milyar dolar kaybederek 494 milyar dolara kadar geriledi. Elbette tüm bunlar sosyal medya devi için oldukça moral bozucuydu. Üstüne üstlük Acton’ın tweeti de tüm bunların üzerine atılmıştı.

Ancak Acton WhatsApp’tan ayrıldıktan sonra şirketle ilgili endişelerini dile getiren ilk yönetici değil. Geçtiğimiz yıl Facebook’un eski başkanlarından Chamath Palihapitiya toplumun işleyiş şeklini ve dokusunu paramparça eden araçlar yarattıklarını dile getirmiş ve bu açıklama büyük bir tartışmaya neden olmuştu. Sean Parker, Justin Rosenstein ve yatırımcı Roger McNamee de pişmanlıklarını dile getiren diğer eski yöneticiler.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg tüm bu olayların ardından geçtiğimiz günlerde bir “özür” yayınladı. Ancak bu özür henüz Facebook’un değer kaybının önüne geçebilmiş değil.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close