Yolun başındaki girişimler genellikle girişim fikirlerini paylaşmaktan kaçınır ve bazen işi yatırımcılara NDA anlaşması teklif etmeye kadar götürürler. Fakat zamanla fikrin her şey olmadığının farkına varırlar. Önemli olan bir fikri hayata geçirmek için doğru insanları bir araya getirmek ve doğru adımları atmaktan geçer.

Whatsapp ve Instagram, Snapchat’in özelliklerini kopyalamaya başladığında herkes bunun ne kadar etik ve etkili olacağını sorgulamaya başlamıştı. Üstelik bu gelişmeler Snapchat açısından bir nevi reklam haline dönüşmüştü. Fakat görünen o ki Facebook’un sahibi olduğu bu iki platform Snapchat’ten aldıkları özelliklerle Snapchat’in önüne geçmeye başarıyor.

Bugün Facebook’un ikinci çeyrek rakamları açıklandığında en dikkat çekici konu başlıklarından biri Whatsapp’in günlük aktif kullanıcı rakamlarıydı. Aylık aktif kullanıcı rakamını 1.3 milyar yükselten popüler mesajlaşma uygulaması bu kullanıcıların %76’sını ise her gün uygulamaya çekmeyi başarıyor. Dolayısıyla Whatsapp’i her gün 1 milyar insan düzenli şekilde kullanıyor.

2014 yılında Facebook tarafından satın alındığında 350 milyon gün aşırı aktif kullanıcısı bulunan Whatsapp, son 3 yılda ciddi büyüme kaydetmeye devam ederek bir anlamda 19 milyar dolarlık etiketinin de hakkını veriyor. Merak edilen konuların başında gelen Whatsapp’in kâr getirecek modelleri konusunda adımlar da gittikçe yaklaşıyor. Mark Zuckerberg, Whatsapp’in gelir modelleri üzerine çalışacak ekipler kurduklarını dile getirirken benzer çalışmaları Facebook Messenger’dan gelir elde etmek için de kullanabileceklerinin sinyalini verdi.

Whatsapp kullanıcıları her gün uygulama üzerinden 55 milyar mesaj gönderiyor. Bunlar arasında 4.5 milyar fotoğraf ve 1 milyar video da mevcut.

Whatsapp’in Snapchat’ten esinlenerek yarattığı Status özelliği ise günde 250 milyon kullanıcıya hitap ediyor. Bu büyük bir başarı olarak görülebilir zira Snapchat’in toplam günlük kullanıcı rakamı 160 milyon üzerine çıkamıyor. Whatsapp geriden gelerek Snapchat’i ikiye katlama yolunda ilerliyor. Whatsapp’in yanında Instagram’in klonladığı Stories de 250 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda. Kısacası Facebook, bu alanda Snapchat’i mağlup etmeye gitgide yaklaşıyor.

Bu rekabet sadece Snapchat’in Facebook’tan gelen satın alma teklifini reddettiği günlere dayanmıyor. Whatsapp stratejisinde Status’un yeri önemli zira gelir üretmek en mantıklı alanın burası olduğu düşünülüyor. Firmalara bu alanda video reklamlar satmayı planlayan Whatsapp, böylece kârlılık yolunda adım atabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close