Geçtiğimiz haftalarda en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp’ın kurucu ortağı ve aynı zamanda CEO’su Jan Koum görevinden istifa etmişti. The Washington Post’un iddiasına göre bu ayrılığın nedeni ana şirket Facebook’ta yaşanan veri skandalı!

Koum, kurucu ortağı Brian Acton ile birlikte, 2014 yılında WhatsApp’ı 19 milyar dolara Facebook’a satmıştı. Ancak Koum CEO’luk görevini sürdürerek şirkete kalmaya devam etmişti. Jan Koum, Kişsel Facebook hesabından istifa ettiğini doğruladı.

Facebook gönderisinde ne The Washington Post’un iddialarından ne de WhatsApp’ta yaşanan bir iç karışıklıktan söz etmeyen Koum, Facebook’un veri gizliliği ve şifreleme yaklaşımına değiniyor.

Brian ve ben WhatsApp’ı kuralı neredeyse 10 yıl oldu ve bu on yıl çok iyi insanlarla bir arada geçti. Ancak artık benim ilerleme zamanım geldi. İnanılmaz küçük bir ekiple çalışmaktan ve tüm dünyada pek çok insanın kullandığı en popüler uygulamalardan biri olduğumuzu görmek beni gerçekten çok mutlu etti.

İnsanların WhatsApp’ı hayal ettiğimden daha fazla kullandığı bir zamanda ayrılıyorum. Takım her zamankinden daha güçlü ve inanılmaz şeyler yapmaya devam edecek. Teknolojinin dışında bir şeyler yapmak için kendime biraz zaman ayırıyorum. Bu yolculuğa ortak olan herkese teşekkürler.

Jan Koum’un bu gönderisine Facebook CEO’su Mark Zuckerberg şu yorumla yanıt verdi. “Jan, seninle bu kadar yakın çalışmayı özleyeceğim. Veri gizliliği konusunda geliştirdiğiniz şifreleme teknikleri başta olmak üzere dünyaya bağlanmaya yardımcı olmak için bana öğrettiğin her şey için minnettarım. Bu değerler her zaman WhatsApp’ın kalbinde olacak. ”

Hem Koum hem de Acton, kişisel bilgilerin korunması taraftarı. İkili WhatsApp’ı Facebook’a satacaklarını kamuoyuna bildirdiklerinde WhatsApp’ın veri gizliliği konusundaki tutumunu devam ettireceklerini taahhüt etmişlerdir. Bu taahhüt, Koum ve Acton’ın  WhatsApp’ı Facebook ile bütünleştirmeyi planlamadıklarını ve ana şirket ile asla veri paylaşmadıklarını gösteriyor.

WhatsApp, 2016 yılının nisan ayında tamamen uçtan uca şifreli hale geldi. Şirket, devlet kurumlarını terörle mücadele ve kanun için alınacak çeşitli önemler için bile olsa geri çevirdi. Ancak Facebook, WhatsApp’ı kullanıcıların telefon numaralarına daha geniş sosyal ağ erişimi sağlamak için geçen yıl hizmet şartlarını değiştirmeye itti.

Uygulamanın iş modeli Koum ve Facebook arasındaki çekişmeyi giderek artırdı. Ana şirket, WhatsApp’ın kullanıcı büyümesini ve dolayısıyla da gelirini artırmak için baskı yapmaya başladıktan sonra iki şirket arasındaki gerginlik de büyüdü.

Washington Post’a göre, Koum Facebook’tan gelen şifreleme kriterlerinin gevşetilmesi ve Facebook – WhatsApp arasındaki kişisel veri alışverişinin güçlendirilmesi taleplerine karşı çıkıyordu.

Ancak Koum’un gidişi sonrası Facebook’un WhatsApp üzerinde gerçekleştirmeyi istediği hedeflerin karşısında hiçbir engel kalmamış oldu. Gelecek günlerin WhatsApp için ne getireceği ise büyük merak konusu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close