WhatsApp, Avrupa’daki kullanıcılarına yaş sınırı getirmeye hazırlanıyor. Eskiden 13 olan kullanıcı yaşı 16’ya çıkarılacak. Reuters’ın haberine göre WhatsApp’ın bu güncellemesinin nedeni 25 Mayıs’ta AB’de yürürlüğe girecek olan Genel Verileri Koruma Yasası.

WhatsApp’ın yeni yaş sınırı 25 Mayıs’ta başlayacak ve her 3 yılda bir sınır yükseltilecek.

Avrupa’daki kullanıcılar önümüzdeki birkaç hafta içinde WhatsApp’a girdiklerinde yeni hizmet şartlarını ve güncellenmiş gizlilik politikalarını onaylamaları istenecek. Bunun sonrasında kullanıcıların yaşlarını belirtip teyit etmeleri de gerekecek.

WhatsApp, Facebook şirketine ait olsa da Facebook’tan ayrı bir veri politikasına sahiptir. WhatsApp uygulamasına kullanıcılarının yaş sınırını yükseltmenin ötesinde yeni değişiklikler de yaptı. Artık WhatsApp kullanıcıları kendi verilerini ve engellikleri numaraların kopyasını WhatsApp’tan indirebilecek.

Facebook’un yürürlüğe girecek yasayı uygulama yaklaşımı ise biraz daha farklı olacak.  Şirket platformda bulunan 13-15 yaş aralığındaki gençlerden kişisel bilgilerini içeren paylaşım yapabilmeleri için ebeveyn izni isteyecek. Eğer gerekli izin sağlanmazsa bu kullanıcılar verilere göre özelleştirilmemiş bir Facebook sürümü görecek.

Avrupa Birliği dışındaki bölgelerde, WhatsApp’ı kullanmanın asgari yaşı hala 13’tür. Söz konusu bu kurallar Avrupa’daki WhatsApp kullanıcılarına kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol hakkı sağlıyor. Şirketler, kişisel verileri saklamak ve kullanmak için kişilerin onayını almak zorunda. Şu an şirketlerin gerekenden uzun süre verileri saklamasına izin verilmiyor.

Avrupa’nın GDPR’si 16 yaşın altındaki bir kişinin kişisel verilerinin kullanılabilmesinin veli izni ile mümkün olacağını savunuyor. Ve bunu zorunlu tutuyor. Bunun için de kullanıcıların yaşlarını olabildiğince doğru belirlemek için çeşitli yollar izliyor.

WhatsApp, Avrupa’da bulunan kullanıcıların en az 16 yaşında olduklarını doğrulamalarını istedi. Yanlış bilgi vermenin şartları ihlal ettiğini ve sonuç olarak yanlış beyanda bulunan kullanıcıların engellenebileceğini duyurdu.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close