Çin, kendi sosyal medya kanallarını dünya çapında kullanılır hale getirmeyi başardı. Financial Times’ın raporuna göre Çin’in Whatsapp’ı olarak görülen sosyal medya platformu WeChat, dünya çapında 1 milyar kullanıcı hesabına ulaştı.

WeChat arkadaşlarla sohbet etme özelliği yanında seyahat rezervasyonu ve ödeme yapma alternatiflerini de içerisinde barındırıyor.

Platformda bu kadar kullanıcı bulunması uygulamanın dünya çapındaki popülerliğini gösterse de kullanıcı hesaplarının kullanıcı sayısı anlamına gelmediğinin belirtilmesi son derece önemli. Çünkü kullanıcılar farklı isimlerle birden fazla hesap açabilir veya bir kişi hep iş hem de bireysel kullanım için ayrı ayrı hesaplar açabilir.

WeChat’in sahibi Tencent eylül ayında yaptığı açıklamayla kullanıcı hesaplarının yıllık yüzde 15.8 oranında arttığını bildirmişti. WeChat’in günlük 902 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Platformdan günlük gönderilen mesaj sayısı ise 38 milyar civarında.

Financial Times, Çinli sosyal medya platformundaki hesap artışının çoğunun Güneydoğu Asya, Avrupa ve ABD’den geldiğini belirtiyor. Yurt dışında yaşayan pek çok Çin vatandaki arkadaş ve akrabalarıyla iletişim kurmak için bu uygulamayı kullanıyor.

WeChat şu an Çin’de de en çok kullanılan ve popülerliğini koruyan bir mesajlaşma platformu. Bunun en önemli nedeninin Çin hükumetinin geçen yıl WhatsApp, Line ve Facebook Messenger gibi yabancı kaynaklı uygulamaları engellemesi görülüyor.

Elbette platformun Çin’de bu kadar çok kullanılmasının nedenlerinden biri bu olabilir. Ancak platformun sadece mesajlaşma, sohbet vb. gibi amaçlarla kullanılmayıp rezervasyon ve ödeme yapma alternatifi sunmasının da bunla önemli bir payı olduğu şüphesiz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close