Alphabet’in sürücüsüz otomobiller alanında faaliyet gösteren şirketi Waymo, bu alana erken adım atmanın meyvelerini topluyor. Oldukça büyük bir filoya sahip olan şirket halka açık yollarda toplamda 12 milyon kilometrelik test gerçekleştirdiğini duyurdu.

Waymo’nun ulaştığı test rakamları kulağa etkileyici gelebilir. Fakat daha da etkileyici olan tarafı bu rakama ulaşmak için geçen süre. Toplamda 3 yıldır halka açık yollarda test gerçekleştiren şirket, son 6,5 milyon kilometrelik mesafeyi son 6 ayda kaydetmeyi başarmış. Son 1,7 milyon kilometreyi katetmek ise sadece 1 ay sürmüş. Bu da şirketin günde yaklaşık 40 bin kilometrelik bir mesafe kaydettiğini gösteriyor.

Elbette bu rakama birkaç araç ile ulaşmak oldukça zor. Waymo’nun 600’den fazla aktif çalışan otonom aracı bulunuyor. Bunlar her gün durmaksızın test gerçekleştirmeye devam ediyor. Üstelik Waymo’nun 80 bin yeni araç satın almak üzere uzun vadeli sözleşmeleri de bulunuyor.

Tüm bu verilere insan bir sürücünün erişmesi yılları alacaktır. Waymo’nun yaptığı tüm testlerin verisi ise tek bir yapay zekayı geliştirmek için harcanıyor. Dolayısıyla bu sistem şimdiden yollardaki tüm kullanıcılardan daha tecrübeli durumda. Fakat Uber olayında da gördüğümüz üzere onlara canımızı emanet edebilmemiz için çok daha iyi duruma gelmek zorundalar. Bu noktada da gerçek dünya testleri ve elde edilen veri miktarı çok önem kazanıyor. Waymo bu açıdan oldukça yol katetmiş durumda.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close