Otonom otomobillerin geleceğin teknoloji olduğu şüphesiz. Ancak kendimizi otonom araçlara teslim etmeden önce güvenliklerinden emin olmak istiyoruz. Bu sebeple de test süreçleri yani yollarda geçirilen süre oldukça önemli. Waymo bu anlamda önemli bir kilometre taşını geride bırakıyor. Şirket herkese açık yollarda yaklaşık 6.5 milyon km yol kat ettiğini açıkladı. Son milyon kilometreyi altı ayda süren otomobil ilk milyon kilometresini bir buçuk yılda sürebilmişti.

Waymo’nun otonom otomobili sürüş deneyimini şirketin özel yollarında ve halka açık yollarda kazanıyor.  Halka açık yollar gündelik koşullar için en iyi test ve kanıtlama yöntemi olurken işe Google çatısı altında başlayan Waymo, kazalarla başlayan test geçmişinde 6.5 milyon kilometreyle kendini çok ciddi biçimde geliştirmiş durumda.

Elbette her şey yolda test edilmiyor, tehlikeli şartlar için özel test alanları da gerekiyor. Waymo’nun özel yolları da aracın kontrolsüz bir ortamda karşılaşabileceği senaryolardan esinlenerek kuruluyor. Bu noktada Waymo aracı için arabanın önüne atlayabilecek kaykaycı çocuk, tuval çantasıyla yürüyen insanlar gibi karşılaşılabilecek olayları içeren 20.000’den fazla farklı senaryo üretilmiş. Waymo bu senaryoları şirketin özel test yolunda deneyimliyor.

Waymo’nun kat ettiği yolun ne kadar önemli olduğunun farkına varabilmek için Uber ile karşılaştırabiliriz. Uber’in otonom otomobili geçtiğimiz eylül ayında bir milyon kilometreye ulaşmıştı. Verilere baktığımızda Alphabet’in Waymo’sunun Uber’i oldukça geride bıraktığını görüyoruz.

 

Kasım ayı başında Kaliforniya’da serbest bırakılan emniyet şoförsüz testlere başlayan Waymo’nun hedefi yakın gelecekte tamamen şoförsüz otomobillerle ticari taşımacılığa başlamak.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close