Dünyanın en değerli girişimlerinden Uber, sürücülerin ve yolcuların kişisel bilgilerini tehlikeye atacak açıklarını bildirecek beyaz şapkalı hacker’lara ihtiyaç duyuyor.

Uber, mayıs ayında bir ödül programı başlatacağını ve sisteminde güvenlik açıkları bulan uzmanlara para ödülü dağıtacağını açıkladı. Küçük açıklar birkaç bin dolar ile ödüllendirilecekken, kritik güvenlik açığı tespit edenler ise 10 bin dolara kadar ödül alabilecek. Uber’e sadık kalan uzmanlara bileşik faiz ödeneceği de verilen bilgiler arasında.

1 Mayıs’ta başlayacak program, güvenlik uzmanlarına Uber sisteminde açık bulmak için 90 gün veriyor. Dört veya daha fazla açık bulan uzmanlar, buldukları ilk dört açığın ödülünün yüzde 10’unu da bonus olarak alacak. Uber ayrıca uzmanlara kendi sistemini tanıtan bir rehber sağlayacak.

Uber güvenlik açıklarını üç farklı kategoride ele alıyor; 3 bin dolar ödüllü “orta açıklar” sürücünün fotoğrafını ve bilgilerini tehlikeye atarken, “önemli açıklar” 5 bin dolar ödül kazandırıyor ve kişisel bilgilerin dışarı sızdırılmasına sebep oluyor. En yüksek ödülü veren açık türü ise “kritik” ve kredi kartı ve ehliyet bilgilerinden hesabın ele geçirilmesine kadar ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu tür bir açık bulan uzmanlar 10 bin dolar ile ödüllendirilecek.

Uber her ne kadar ödül programının herhangi bir saldırıya tepki olarak gerçekleştirilmediğini söylese de, girişim daha önce birçok güvenlik sorunu ile karşı karşıya kalmıştı. 2014 yılında 50 bin sürücüsünün bilgileri çalınmış, Uber ise onları bu durumdan haberdar etmek için beş ay beklemişti.

Geçtiğimiz yıl Uber tarafından düzenlenen kapalı hackathon etkinliğine katılan 200 civarı uzman, girişimin sisteminde 100’den fazla açık bulmuştu. Uber yetkilileri, ödül programının bu etkinliğin devamı niteliği taşıdığını ve sistemlerine ekstra bir güvenlik katmanı eklemek istediğini belirtti.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close