Bir efsanenin gerçekleşmesi için birçok olayın gerçek olamayacak kadar iyi gitmesi gerekirken, sıradanlaşması için ise tek bir yenilgi yeterli olur. Uber’in durdurulamaz görünümü de Çin’de aldığı yenilgi ile sona eriyor gibi.

Bloomberg ve Wall Street Journal, Uber’in Çin operasyonunun en büyük rakibi Didi Chuxing ile birleşeceğini ve yaratılacak ortak firmanın 35 milyar dolar değerinde olacağını belirtiyor.

İlk kez bir ay önce konuşulmaya başlanan söylenti, gelinen son noktada isimsiz kaynakların anlaşmanın onaylandığını belirtmesi ile had safhaya ulaşmış durumda. Şayet söylenenler doğruysa, zamanlamanın bir hayli ilginç olduğunu söylemek gerek çünkü Çin hükümeti özel araç çağırma servislerine yasal statü kazandıracak regülasyonları 1 Kasım’dan itibaren faaliyete sokacak.

Bloomberg’in kaynakları birleşmenin detaylarını şöyle açıklıyor: Anlaşma kapsamında 7 milyar dolar yatırım gücüne sahip Didi’nin Çin operasyonu karşılığında Uber’in küresel operasyonuna 1 milyar dolar yatırım yapacak. Karşılığında ise Uber Çin ve arasında Baidu’nun da bulunduğu yatırımcıları birleşmeden ortaya çıkacak yeni organizasyonun yüzde 20 hissesini alacak. En güncel veriler, Uber Çin’e 7 milyar dolar değer biçerken, Didi ise 28 milyar dolar değerlemeye ulaşmış durumda.

Anlaşmayla birlikte Didi’nin yatırım yaptığı rakiplerinin sayısı dörde yükselecek. Firma daha önce Lyft’e, Hindistan’da Ola’ya ve Güneydoğu Asya’da Grab’e yatırım yapmıştı.

Yatırımcıları arasında Apple da bulunan Didi ile Uber’inki Çin araç çağırma pazarının gördüğü ilk büyük birleşme olmayacak. Didi Chuxing’in kendisi de geçtiğimiz yıl iki rakip Didi Dache ve Didi Kuaidi’nin birleşimiyle oluşmuştu.

Uber Çin’de milyarlarca dolar harcamasına rağmen operasyonunu kârlı hale getiremedi ve firma her yıl ülkede 1 milyar dolar zarar ediyor. Analistler Didi ile birleşme anlaşmasının ardında yatan sebebin bu olduğunu düşünürken; birleşmenin ardından Uber’in halka arz edilmesi bekleniyor. Firmanın batı operasyonları kârlıyken, en büyük kayıplarını ise Çin pazarında yaşıyor. Çin’de bükemediği eli öpmesiyle başarılı bir birleşimin yüzde 20’sine sahip olacak ve böylece küresel operasyonuna dair en büyük soru işaretini ortadan kaldıracak.


GÜNCELLEME (14.30): Didi sözcüsü Uber Çin ile birleşmeyi doğruladı. Açıklamaya göre Uber ortaya çıkacak birleşimin yüzde 5,89, Uber Çin yatırımcıları ise yüzde 2,3 hissesini alacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close