Dünyanın en popüler araç kiralama şirketi Uber, bisiklet işine giriyor. Uber, uzun zamandır bünyesine bisiklet paylaşımını da katmak istiyordu. Bunun için de iki aydan fazla bir süre New York merkezli bisiklet paylaşım şirketi Jump ile birlikte çalışmıştı.

İki aylık bu deneyim iki taraf içinde olumlu geçmiş olacak ki geçtiğimiz hafta Uber, bir açıklama yaparak Jump’ın artık Uber’in yan kuruluşu olarak faaliyet göstereceğini ifade etti. Bu yeni anlaşma Uber için yeni bir alana dolayısıyla da farklı tipte zorluklara girişi işaret ediyor.

TechCrunch’a göre anlaşmanın büyüklüğüyle ilgili henüz bir bilgi verilmedi. Ancak Uber’e yakın kaynaklar anlaşmanın yaklaşık 200 milyon dolara mal olduğunu söylüyor. Yine de bu konuyla ilgili yapılmış resmi bir açıklama yok. Uber CEO’su Dara Khosrowshahi satın alma işleminin Uber’in birden fazla taşımacılık modunu tek bir uygulamada bir araya getirme misyonuna yardımcı olacağını belirtti. Bu sayede kullanıcıların bir yere ulaşmak için en hızlı veya en uygun yolu tercih edebileceğini ifade eden CEO, ister araba, ister metro ister bisiklet tercihi yapabileceklerini söylüyor.

Jump, 2011 yılında Social Bikes adıyla kuruldu, daha sonra Jump adını aldı. Bugün dünyanın 12 ülkesinde hizmet veren Jump’la 30 dakikalık bir bisiklet yolculuğu, sadece 2 dolar tutuyor.

Jump CEO’su Ryan Rzepecki’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre Uber anlaşmasının ardında şirketin uzun dönem hedeflerinin ve vizyonunun büyük payı bulunuyor. Rzepecki, Uber CEO’su Dara Khosrowshahi’nin yönetiminin de kararını önemli ölçüde etkilediğini ifade ediyor.

Şirketler pek çok seyahat seçeneğini alternatifleriyle sunmak istiyor

Son zamanlarda şirketler kullanıcılarına pek çok seyahat seçeneğini alternatifleriyle sunmak istiyor. Bu konuda pazarda oldukça büyük bir rekabet olduğunu söylemek mümkün.

Transit, Citymapper ve Google Haritalar gibi navigasyon uygulamaları artık geçiş ve bisiklet rotalarının yanında gezinti seçeneklerini de listeliyor. İnsanlar ulaşım konusunda fiyat karşılaştırması yaparak bilinçli karar almak istiyor. Şirketlerin öncelikli hedefi de bu açığı kapatarak multimodal hizmeti sunan ilk şirket olmak!

Bu nedenle de Uber’in böyle hizmeti kendi bünyesine katmak istemesi oldukça anlaşılır. Üstelik şirketin dünyadaki rakipleri de benzer bir yol izliyor. Hindistan merkezli Ola aralık ayında bisiklet kiralama hizmeti sunmaya başladı. Çin’deki Didi ve Güneydoğu Asya’daki Grab de yılın ilk çeyreğinde bisiklet kiralama hizmetlerini tanıttı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close