Uber yolcularının seyahat deneyimini daha da iyi hale getirmek için kurulduğu günden bu yana pek çok yol deniyor. Araç paylaşım uygulamasının en son bulduğu yol bir yolcunun sarhoş olup olmadığını anlayabilen bir algoritma kullanmak.

Uber bir araç paylaşım uygulaması olduğu için yolcuları birbirini tanımayan insanlardan oluşabiliyor. Ve çoğu zaman insanlar fazla alkollü kişilerle seyahat etmek istemeyebiliyor. Şu anda sürücü ve araba sahiplerinin alkollü insanları araçlarına almamak gibi bir seçeneği yok. Ancak yapay zekanın bu konuda yapacağı bir şeyler olabilir.

CNN tarafından tespit edilen bir patent başvurusuna göre şirket, bir kişinin yolcu olarak Uber’i kullanmadan önce hareketlerini algılayarak sarhoş olup olmadığını tespit eden bir yapay zeka algoritması hazırladı. Şirketin “Güven ve Güvenlik” ekibinin 2016’da geliştirmeye başladığı sistem geçtiğimiz hafta yayınlandı. Bu sistem bir kişinin tipik olarak uygulamayı nasıl kullandığını izleyerek pek çok veriyi saklıyor. Kişi uygulama içinde ne kadar hızlı yazıyor, kaç imla hatası yapıyor, düğmelere nasıl tıklıyor, ne kadar hızlı yürüyor gibi.

Bu faktörleri dikkate alan algoritma Uber aracının ne zaman ve nereye istendiği ile ilgili ayrıntılara da takılıyor. Böylelikle de gece geç saatte bir Uber aracı çağırıldığında bunu gündüz çağrısından çok daha farklı değerlendirip sürücüyü uyarıyor.

Bu algoritma sürücüyü önceden uyardığı için oldukça avantaj sağlayabilir. Ancak eğer bu insanlar Uber’e binmezlerse alkolün etkisi altında tehlikeli sayılabilecek başka ulaşım şekillerine başvurabilirler. Pek çok insana göre bu algoritma caydırıcı değil iş birliği için kullanılacak. Nedeni ise Uber araçlarında son dört yılda 100’den fazla taciz ve saldırı vakası yaşanması.

CNN tarafından elde edilen mahkeme belgelerine göre pek çok davada ortak bir konu mağdurların, saldırı gerçekleşirken ağır sarhoş olmasıydı. Uber’in yapay zekası, teoride, sürücülere bu amaç için yardımcı olabilir. Ki bu gerçekten bu tarz olayların yaşanma sıklığını artırabilir.

Uber bu konular hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak ortada henüz patent başvurusu aşamasında olsa da geliştirilen bir yapay zeka uygulaması bulunuyor.  Yeni algoritmanın ne zaman kullanılacağını ve ne gibi sorunlara yol açacağını ise zaman gösterecek.

 

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close