Uber için geçtiğimiz yıl oldukça zorlu geçmişti. Şirket 2017 mali yılında toplamda 4,5 milyar dolar zarar etmişti. Ancak şirketin CEO’su Dara Khosrowshahi bu yıl için zarar etme gibi bir endişe taşımadığını söyledi.

San Francisco’da düzenlenen Goldman Sachs Teknoloji ve İnternet Konferansı’nda konuşan Khosrowshahi şirketinin finansal açıdan güçlü olduğunu savundu. Kara geçmek için hamle yapabileceklerini ancak bu şekilde de büyüme ve inovasyondan fedakarlık edeceklerini dile getirdi.

Uber’in gelişmekte olan pazarlarda karlılığı olduğunu belirleten yeni CEO bunu “isteğe bağlı bir yatırım” olarak görüyor. Ancak şirketinin bu tarz yatırımlar yapmaya devam edeceğini iddia ederek yapılacak en doğru şeyin yakın zamanda Asya’da bu yatırımları sürdürmek olduğunu vurguladı.

Uber’in geçen yıl elde ettiği gelir 7.5 milyar dolar çizgisindeydi ancak Khosrowshahi bu yıl toplam işlemlerin bir ölçümü olarak 40 milyar dolarlık bir işletme ücreti elde etmeyi umuyor. Ayrıca satışların iki katı artması anlamına da gelebilecek şekilde yüzde yüzlük bir gelir artış hızına ulaşacaklarından emin.

“Uber sevilen bir dünya markası olmalı”

2017 yılında yaşadığı tüm “talihsizlikler” Uber’in şirket imajıyla ilgili olumsuz düşüncelerin artmasına sebep oldu. Şirketin toplumdaki bu olumsuz imajına da değinen Khosrowshahi Uber’in ulaşım dünyasını tamamen değiştirmeye kararlı olduğunu ve bunu gerçekleştirmek için çok iyi çalışanlarının bulunduğunu belirtti.

“ Amazon veya Google gibi herkes tarafından sevilen iyi bir marka olmayı hak ediyoruz.”

Google’ın çatı şirketi Alphabet’in otonom aracı Waymo ile çeşitli sıkıntılar yaşayan Uber bu sorunu çözüme kavuşturmuştu. CEO bu durumu geride bıraktıklarından oldukça mutlu olduklarını çünkü bunun kendileri için önemli bir dikkat dağıtıcı olduğunu söyledi.

Uber maliyeti düşürmenin tek yolunun sürücüsüz araçlar olduğuna inanan bir şirket. Aynı şekilde Khosrowshahi de sürücüsüz otomobillerle yapılacak yolculuğun kilometre başına 2,5 dolardan 1 dolara düşeceğine inanıyor.

Uber’in bir dönüm noktası niteliğinde olan SoftBank yatırımı ile ilgili de konuşan Khosrowshahi, bu yatırımın önemli bir kilometre taşı olduğunu ve bazı değişiklikler konusunda ileriye dönük bir katalizör görevi gördüğünü belirtti.

Son olarak Uber’in insanlara araba satın almayı bıraktırmasını umut ettiğini söyleyen Dara Khosrowshahi bu sayede trafiğin daha da güzelleşeceğini ifade etti.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close