Dünyanın en büyük sosyal ağlarından birisi, nisan ayında hayal kırıklığı yaratan bir sürpriz yaptı. Wall Street Journal, Twitter’ın halka açık bir şirket olarak en düşük çeyrek gelir artışını açıkladığını duyurdu; şirketin hisseleri yüzde 20 oranında değer kaybetmişti.

Peki Twitter’ı bugün içerisinde bulunduğu zor duruma getiren ne oldu ve sosyal ağ nereye gidiyor?

Kullanıcı artışı problemi

Eylül ayında Twitter’ın 320 milyon aktif kullanıcısı vardı ve bu sayı pek etkileyici değil. TechCrunch tarafından gerçekleştirilen bir analiz, sosyal ağın aktif kullanıcı sayısının bir yılda yalnızca yüzde 15 arttığını gösteriyordu. Bu da, çeyrekler arasındaki kullanıcı artışının birkaç milyon ile sınırlı kaldığı anlamına geliyor. Facebook, Instagram ve Snapchat’e kıyasla Twitter’ın istatistikleri içler acısı durumda. Instagram’ın kullanıcı tabanı geçtiğimiz aralık ayında Twitter’ı geçti, Facebook artık hiçbir rakibiyle kıyaslanamayacak kadar büyük ve yan uygulaması Messenger da aynı yolda hızla ilerliyor; halihazırda Twitter’dan iki kat daha fazla aktif aylık kullanıcıya sahip.

Peki ama Twitter’ın problemi nedir? Şirketin en büyük yatırımcılarından Chris Sacca’ya göre, Twitter çok yalnız, korkuyor ve ortalama bir internet kullanıcısı için kullanması zor. İstatistikler Sacca’nın savını desteklerken, kullanıcı sayısında beklenen artışın yakalanamamasının yanı sıra 1 milyar kullanıcı Twitter’ı denedi ve bir daha siteye geri dönmedi.

Twitter sorunlarını çözmek için ne yapıyor?

Kullanıcı sayısındaki artış sorunu yeni değil fakat Twitter’ın kullanıcı deneyimini iyileştirmek veya değiştirmek için pek bir şey yapmış olduğu söylenemez. Yeni kullanıcılar çekmek için tasarlanan anlık akış da istenen geri dönüşü vermedi.

Twitter’ın kurucu ortaklarından Jack Dorsey, şirketin operasyonlarını düzene koymak için önce ekibi düzenlemek gerektiğini düşünüyor. Yakın geçmişte CEO olarak atanan Dorsey, büyük değişimler için düğmeye bastı. Küresel iş gücünün yüzde sekizine denk gelen 336 kişinin işten çıkarılması bunların ilkiydi.

Twitter Moments

Dorsey’nin Twitter’ı kurtarmak için deneyeceği ilk koz Lightning Projesi yani Twitter Moments;  Snapchat’in popüler Live Stories özelliği ile büyük benzerlik gösteriyor. Moments, kullanıcılar tarafından belli bir konuyla ilgili atılmış Tweet öbekleri. Gerçek zamanlı olarak çalışıyor ve kendine özel bir sekmeye sahip. Moments, BuzzFeed gibi içerik üreten şirketler ile yapılan ortaklıklar ile hayata geçiriliyor; bol multimedya öğeleri ile bezenerek daha görsel bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Moments ile Twitter’ın bildiğimiz akış sayfası arasında fark ise kronoloji. Normalde tweet’ler gönderildikleri zamanlara göre listeleniyor; Moments’ta ise tüm tweet’ler bir arada gösteriliyor; tıpkı kitap okur gibi tweet okunmansına olanak tanıyor. Twitter, gerçek zamanlı paylaşım teknolojisi ile Moments’ı birleştirerek, insanların o an dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen bir olayla sanal olarak etkileşime geçmesini mümkün kılıyor. Twitter, bir ‘olayı takip eden’ kullanıcılarına tweet’leri otomatik olarak gösterecek ve olay sona erdiğinde tweet’ler kullanıcının akış sayfasından kaybolacak.

Değişim

Twitter, haberlerin ve olayların yayılma biçimini değiştirmesi açısından dijital çağın önemli markalarından birisi. Bu sebeple birçok kullanıcısı ile marka arasında duygusal bir bağ var. Ayrıca, çevrimiçi yayıncılar da Twitter’ı yoğun bir biçimde kullanarak okuyucularına en yeni gelişmeleri aktarıyor. Yani sosyal ağın halihazırdaki aktif kullanıcıları ve yayıncıları için ekstra bir şey yapması öncelik konumunda değil. Moments da insanların bir olayla ilgili görüşlerini kendi bakıç açılarından paylaşmalarına olanak tanıyacak.

Firma, yeni özelliğin Twitter’ın kullanıcı tabanını genişletmesini umuyor. Moments duyurulmadan önce, Sacca Twitter’ın kronolojik tweet modelini gözden geçirmesini tavsiye etmiş ve ‘canlı’ bir akış üzerinde çalışılmasının gerekliliğinden bahsetmişti.

Twitter’ın değişim her ne kadar radikal olsa bile buna sıcak bakması sosyal ağı kurtarabilir. Moments, Twitter’ın kullanıcı deneyimini kesinlikle daha kolay bir hale sokacak. Kronolojik tweet modeli uzun süredir eleştiriliyordu ve Moments’ın olması gerekenden geç geldiği bile söylenebilir.

Twitter henüz Moments üzerinden herhangi bir reklam modelini devreye sokmadı çünkü şu an istediği şey buradaki tüm içeriğin kullanıcılar tarafından oluşturulması. Peki Moments gerçekten sosyal ağ için işleri yoluna koyabilir mi? İşte bunu zaman gösterecek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close