Her perşembe TRT Radyo 1’den canlı yayınlanan İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye programının geçtiğimiz haftaki bölümünde, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp’in konukları İTÜ Çekirdek girişimleri Cogito’nun kurucusu Samet Kütük ve GEEN Biyoteknoloji’nin kurucu ortağı ve teknoloji müdürü Arda Örçen oldu.

#GirişimciTürkiye etiketi ile Twitter üzerinden dinleyicilerin de katılım gösterebildiği programın 28 Nisan tarihli bölümünde masaya yatırılan konu ise biyomedikal sektöründe girişimcilikti.

Geliştirdiği başa takılan kask benzeri bir cihaz ile kullanıcısının beyin aktivitelerini ölçümleyen Cogito, topladığı verilerden biyolojik olarak anlamlı sonuçlar çıkararak dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme zorluğu ya da depresyon gibi rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde psikiyatristlere yardımcı oluyor.

Geliştirdikleri teknolojinin çalışma mantığını “Beynin elektrik aktivitelerini ölçümlüyoruz.” şeklinde özetleyen Samet Kütük, “bu sinyaller bize çeşitli hastalıkları tanılamada yardımcı oluyor.”

Cogito’nun çıkış noktası hastalıkların tanılanması ve psikiyatristlerin işini kolaylaştırmak olsa da, ebeveynlerin rahatlıkla çocuklarına uygulayabilecekleri nöro-geribildirim oyununu da sistemlerine dahil ederek, söz konusu hastalıkların etkilerinin azaltılabilmesini de sağlıyor.

Bir diğer İTÜ Çekirdek girişimi GEEN Biyoteknoloji ise programlanabilir hücreler yapmaya odaklanıyor. Arda Örçen uğraşlarını şöyle açıklıyor: “Gıdadan enerjiye, kimyasal temizlikten ilaç sektörüne kadar çok çeşitli alanlardaki ürünlerin üretilmesi için ihtiyaç duyulan hücrelerin programlamasını yapıyoruz.”

Bakteriler ve maya hücreleri gibi mikroorganizmalar üzerinde çalıştıklarının altını çizen Örçen, programlanabilir hücrelerin yaygın kullanım alanlarından bazılarını şöyle örnekliyor: “Ekoli dediğimiz bir bakteri türü, 60 senedir kullandığımız insulin ilacının üretildiği bir platform. İlaç firmalarının çoğu insulini bu bakteriyle üretiyor. Bir diğer örnek ise ekmek mayası, Saccharomyces cerevisiae, kullanılarak Hepatit B aşısı üretiliyor. Kullandığımız tüm Hepatit B aşıları, bu hücreden üretilmiş ürünler.”

Henüz Türkiye’de endüstriyel uygulamalarının bulunmadığı ileri biyoteknoloji alanında çalışan İTÜ Çekirdek girişimcilerinin gelecek planlarını anlattığı ve biyomedikal girişimciliğin küresel görünümünü yorumladıkları İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye programını aşağıdaki oynatıcıdan dinleyebilirsiniz:

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close