Kısa sürede dünyayı kasıp kavuran kripto para çılgınlığına karşı ülkelerin çeşitli yaklaşımları oldu. Bazı ülkeler bir para birimi olarak kabul edip kullanırken bazı ülkeler büyük ekonomik krizlere neden olabileceğini düşünerek tamamen yasakladı. Son zamanlarda yükselişini zirveye taşıyan kripto para piyasasına karşı ülkemiz de hareket geçti. Merkez Bankası, sayısal teknolojiler ve sanal paralarla ilgili daha net bilgi edinebilmek için bir çalışma grubu oluşturdu. Çalışma kuruluna Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine Bakanlığı’nın yanında Maliye Bakanlığı’nın da dahil olması bekleniyor.

Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay, bugün blokchain sistemini tartıştıklarını ve kısa zamanda hem bankaların hem de merkez bankaların bu teknolojiyle entegre çalışacağını düşündüklerini dile getirdi.

Sistemin her yönüyle öğrenilip değerlendirilmesi ve kullanım aşamasında millileştirilerek kullanılması gerektiğini vurgulayan Okay, bu sisteme karşı bankaların kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını belirtti. Teknolojilerin yasaklanmasının veya hiçbir kontrolden geçmeden tamamen serbestliğinin sağlanması taraftarı olmadığını söyleyen Okay bu nedenle de bu kurumlarla ilgili bir çalışma kurulu oluşturulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Çalışma Grubu Nasıl İşleyecek?

Çalışma grubunun belli aralıklarla toplanıp kripto paralarla ilgili tartışmaları, ilgili diğer konuları araştırmaları bekleniyor. Mustafa Okay son olarak, kripto para teknolojisinin milli bir yaklaşımla etraflıca ele alınmasının ülkemiz ve ekonomimiz adına oldukça yararlı olacağı düşündüklerini merkez bankasının bu konuda üzerine düşen her şeyi yerine getireceğini ifade etti.

Henüz herhangi bir yasal dayanağı bulunmayan kripto paraların dünya pazarındaki toplam değeri yaklaşık 150 milyon dolara ulaştı. Bugün kripto para pazarındaki para sayısı binlerle ifade ediliyor. Pazar bu şekilde büyümeye devam ederse yakın zamanda büyük bir ekonomik krizin patlak vereceğini düşünen ülkeler bu konuda çeşitli önlemler almaya başladı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close