Hiç tanımadığımız insanlarla aynı otomobillerde yolculuklara çıkıyor, daha önce tanışmadığımız insanların evlerinde kalıyor ve yine tamamen yabancılar ile eşyalarımızı değiş-tokuş ediyoruz. Aşina olduğumuz sahiplik kavramı dönüşüme uğrayarak kendine yeni bir misyon ve geçerlilik kazanırken, güven odaklı ekonomi modern dünyanın birçok sorununa çözümler sunma potansiyelini ufukta gösteriyor.

Dünyanın en ünlü ve bilimsel yetkinliğe sahip yüksek okullarından Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, güven ekonomisinin tüm dünya metropollerinin sorunu olan trafik sıkışıklığını giderebileceğini öneriyor.

Araştırmaya göre, araç paylaşım servisleri trafiğin en yoğun olduğu saatlerde yollara çıkan araç sayısını yüzde 75 gibi büyük bir oranda azaltabilir. 3 milyon taksi yolculuğu verilerini inceleyen araştırmacılar, New York’taki 13 bin taksinin taşıdığı insanın, 3 bin dört kapılı otomobil tarafından da taşınabileceği gerçeğinin altını çiziyor.

Trafiğe böylesi bir sadeleştirme getirilebilmesi için ise insanların yabancılar ile yolculuk etmesi gerekiyor. Öte yandan, şehirler üzerinde çalışan uzmanlar, trafik sıkışlığı hakkında çözüm odaklı çalışmaların yapılmasını olmazsa olmaz görüyor.

Araştırmalar, dünyanın dört bir yanındaki insanların her yıl trafikte bekleyerek 7 milyar saat harcadığını ve trafiğin çevreye etkilerinin müthiş boyutlara ulaştığını gösteriyor. Trafikte ilerlemeye çalışan motorlu araçların 11.35 milyar litre daha fazla benzin yakması bu negatif etkilerin başında sayılıyor.

güven ekonomisi + yapay zeka + sürücüsüz otomobiller

MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Daniela Rus şöyle yazıyor: “İnsanları tek tek taşımak yerine, sürücüler her seferinde iki veya dört insan taşıyabilir. Bu sayede daha az yolculuk, daha hızlı şekilde ve daha uygun fiyata yapılabilir.”

MIT bilim insanları tarafından geliştirilen bir yapay zeka algoritması, paylaşımlı otomobillerin ulaşılmak istenen yere en rahat şekilde gitmesini sağlayacak anlık rotalar çıkarıyor.

Prof. Dr. Rus algoritmanın işlevini ise şöyle özetliyor: “Bu tarz bir sistem sürücülerin daha kısa mesailer yapmasını sağlayabilecekken, daha az trafik, daha temiz hava ve stressiz yolculuklara sahip olmamızı mümkün kılabilir.”

Bu tarz sistemlerin en ideal uygulama alanının ise sürücüsüz otomobiller olduğunu ekliyor. MIT’nin yaklaşımı trafik sorununun çözümü için güven ekonomisi, yapay zeka ve sürücüsüz otomobillerin dahil olduğu bir reçete niteliğinde.

Araç paylaşım servisleri günbegün küresel popülerliklerini artırıyor. Uber ve Lyft gibi başarılı firmalar, yolculuk yapma şekillerimizde gerçek bir devrim yarattılar bile. Lyft verilerine göre, 2015 yılında San Francisco’da gerçekleştirilen yolculukların yüzde 50’si paylaşımlıydı!

divider

Görsel: Traffic lights 2.0 by Lucas Zimmermann 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close