Öğrencilik yıllarından başlayarak, iş hayatına uzanan dönemde topluluk önünde konuşma, birçok insanın en büyük korkularının başında geliyor. Bir dönem ödevini sunmak, toplantıya katılmak, müşterilere veya yöneticilere bir sunum yapmak fark etmez; hepimiz zaman zaman topluluk önünde konuşma yapmak zorunda kalıyor ve pek çoğumuz bu konuda kaygı yaşıyoruz. Ancak bu kaygıyla başa çıkmanın ve etkileyici bir konuşma yapmayı öğrenmenin pek çok yolu var.

  1. Gergin Olmanın Son Derece Doğal Olduğunu Unutmayın, Alıştırma Yapın ve İyi Hazırlanın

Önemli konuşma ya da sunumlar öncesinde gergin olmanız son derece normaldir. Pek çok kişi böyle zamanlarda kalp çarpması, el titremesi gibi bazı fizyolojik tepkiler hisseder. Bu duyguları, kötü performans sergileyeceğiniz veya kendinizi gülünç duruma düşüreceğiniz hissiyle eşleştirmeyin. Hatta gerginliklerin çoğu zaman iyi olduğu bile söylenebilir. Adrenalin, sizi daha uyanık ve performansınızı sergilemeye hazır hale getirir.

Kaygının üstesinden gelmenin en iyi yolu ise hazırlanmaktır. Notlarınızı birkaç kez gözden geçirmek için zaman ayırın. Materyal konusunda kendinizi hazır hissettiğinizde bol bol pratik yapın. Kendinizi videoya kaydetmek veya performansınızı eleştirmesi için bir arkadaşınıza sunum yapmak etkili olabilir.

  1. Kişiliğinizin Ortaya Çıkmasına İzin Verin

Konuşmanız sırasında kendiniz gibi davranmaya özen gösterin. Yapay tavırlardan kaçınmak ve kendi kişiliğinizle ön plana çıkmak, izleyicilerin sizi gerçek bir insan olarak görmesi güvenilirliğinizi artırır ve bu da hem söyleyeceklerinize inanmalarına hem de dikkatlerini size vermelerine olanak sağlar.

  1. Mizah Kullanın, Hikayeler Anlatın ve Etkili Bir Dil Tercih Edin

Sunumunuza eğlenceli bir anekdot eklemek ya da bir hikâye anlatmak, izleyicilerinizin dikkatini çekmenizi kolaylaştırabilir. İnsanların, genellikle dinledikleri konuşmalarda kişisel bir dokunuştan hoşlandıklarını unutmayın. Etkileyici bir dil kullanmak, mizahi içerikler ve hikayeler aynı zamanda anlattıklarınızın, dinleyicinin hafızasında daha uzun süre kalmasına imkân tanır.

  1. Mecbur Kalmadıkça Okuma Yapmayın

Bir metinden ya da slayttan okuma yapmak izleyicilerinizle aranızdaki bağlantıyı bozar. Kitlenizle göz teması kurmaya özen göstermek, odağın sizde ve mesajınızda olmasına yardımcı olur. Sunum sırasında hafızanızı tazelemek için konuşmanızın özeti niteliğinde kısa bir taslak hazırlayabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda hızlıca göz atmak için bu taslaktan yararlanabilirsiniz.

  1. Dikkat Çekici Bir Başlangıç ve Dinamik Bir Son Hazırlayın

Konuşmanıza “Bugün size şu konudan bahsedeceğim” gibi klasik bir başlangıç yapmak yerine şaşırtıcı bir istatistik, ilginç bir ankedot veya kısa bir alıntı ile başlayın. Bu, dinleyicilerin dikkatini tamamen size vermesini sağlar. Konuşmanızı sonlandırmak içinse dinleyicilerinizin kesinlikle hatırlayacağı bir özet ve güçlü bir ifade kullanın.

Unutmayın:

İyi iletişim kurmak demek, asla mükemmel olmak demek değildir. Hazırlanmak için gerekli zamanı ayırmanız, ses tonunuzu ve vücut dilinizi nasıl kullanacağınız üzerinde çalışmanız daha iyi bir konuşma yapmanızı sağlar. Gerginliğinizi tamamen üzerinizden atamayabilirsiniz ama ona rağmen etkili bir sunum yapmayı başarabilirsiniz!

 

Kaynak: https://professional.dce.harvard.edu/blog/10-tips-for-improving-your-public-speaking-skills/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close