Disney, aradan geçen 10 yılın ardından yeni Star Wars filmini beyaz perdeye taşıdı ve son birkaç haftadır  Star Wars çılgınlığı had safaya ulaştı.

18 Aralık Cuma yani bugün gösterime giren The Force Awakens’ın, başta Jurassic Park’ın ilk hafta sonunda elde ettiği 208.8 milyon dolarlık hasılat rekorunu ve daha birçoğunu kıracağı görüşü hakim.

Sosyal medyanın her köşesinde yeni Star Wars filmine dair bir şeyler var. Diğer markalar, alakalı alakasız ürünlerini ünlü seri ile bağdaştırıp pazarlamaya başlıyor. Google’ın özel Star Wars temaları büyük beğeni toplarken, The Force Awakens’ı henüz görmemiş olan kişilerin Chrome tarayıcılarına kurup, spoiler’lardan korunmalarını sağlayan bir eklenti bile geliştirildi. Facebook arkadaşlarınızın büyük bir bölümünün profil fotoğraflarına ışın kılıcı eklemelerini sağlayan Star Wars uygulamasını kullandıklarına eminiz. Disney tüm bu devasa pazarlama balonunu yaratmak için, gişe rekortmeni diğer filmlere harcanandan çok daha az para harcadı. Kısacası, Star Wars kendi kendini satıyor.

Bonfire Agency’den Ed Catto, The Force Awakens’ın gelmiş geçmiş tüm filmlerden daha fazla marka partnerine sahip olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de Star Wars temalı partnerlikler daha çok dijital reklamlarla sınırlı kalırken, ABD’de durum çok daha çılgın boyutlara ulaşmış durumda. Star Wars temalı mısır gevrekleri, Dath Vader espresso, Death Star şeklinde waffle’lar yapan makine, Star Wars yarabandı ve hatta Star Wars temalı maskara, oje ve ruj gibi ürünler de satışta. Adidas ve Crocs gibi markalar da yine Star Wars temalı ayakkabılar satıyorlar.

Pazarlama balonunun ne boyuta geldiğini anlamışsınızdır. Yine de ışın kılıcı temalı mangal maşasını da listeye eklemeden edemeyeceğiz.

ABD merkezli iletişim ajansı Cohn & Wolfe’un başkanı ve New York Üniversitesi pazarlama profesörü Jim Joseph, “Bu zamana kadar gördüğüm en nüfuz eden film promosyonu ve ürün yerleştirmeleri.” diyor.

Joseph çok önemli bir detaya ışık tutuyor. Normalde, çılgınlık boyutuna gelen Star Wars ürün yerleştirmeleri hayranları rahatsız edcekleri yerde, onları filme karşı daha da heyecanlandırıyor. Profesör sır perdesini şu sözlerle aralıyor: “Diğer filmlerin aksine, Star Wars’un marka elçileri bu filmlerle büyüyen ve bu yaşam tarzını benimseyen kişiler.”

Star Wars markasının çok özel olduğu ortada. Toplumun tüm kesimleri kadar görülen nadir serilerden birisi. Joseph buna ‘kültür fenomeni’ diyor. Eski jenerasyon orijinal filmleri sinemada izledi, sonra evde VHS ile tekrar izledi ayrıca çocuklarına da izletti. Bir sonraki jenerasyon ise ailelerinden aşina olduğu serinin ikinci üçlemesini sinemada izleme şansı yakaladı.

Disney pazarlamacıları, insanların Luke Skywalker, Prenses Leia ve Han Solo gibi tanıdık karakterleri görmek için heyecanlandığının farkında. Pazarlama kampanyalarında ise buna özel bir özen gösterildiği ortada.

“İlginç olan orijinal filmler kültlere dönüşmüştü” diyen Joseph ekliyor, “Yeni filmin büyük ilgi görmesinin sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Disney, pazarlama çalışmalarında markanın uzmanlarıyla çalışarak, o kültsel ve özel duyguyu canlı tutmayı başardı.”

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close