Elon Musk, geçtiğimiz hafta bu zaman kadar üretilmiş en güçlü roketle kendi Roadster’ını Mars’ın yörüngesine gönderdi. Böylelikle Tesla uzaya gönderilen ilk otomobil olarak tarihe geçmiş oldu. Üstelik bu PR çalışması için kasasından hiç para harcamadı. Ancak bu durum Tesla’nın zarar etmesine engel olamıyor.

Tesla kısa süre önce 2017 yılında kamyon ve Roadster spor otomobillerinin ön satışından rekor gelir elde ettiğini bildirmişti. Bu iyimser satış rakamlarına rağmen Model 3’te yaşanan çeşitli teknik aksaklık ve üretim problemleri şirketteki nakit akışını olumsuz şekilde etkiliyor. Buna rağmen şirket 2018 ortalarına kadar haftada 5 bin otomobil üretme hedefinde ısrar ediyor. Hatta bunu garanti ediyor.

Tesla 2017 yılında kendisinden beklenene yakın -3.3 milyar dolar- bir gelir elde ettiğini açıkladı. Ancak aynı zamanda üç aylık kaybının 771 milyon dolar olduğunu da açıkladı. Ki bu rakam bu zamana kadar açıklanan en yüksek üç aylık zarar. Verilere göre 2016 yılında 773 milyon dolar net zarar eden Tesla, 2017 yılında toplamda 2.24 milyar dolar net zarar etmiş oldu.

Fotoğraf: The Verge

Tesla Neden Zarar Etti?

Şirket 3 ocak’ta yayınladığı raporda 2017 yılında toplam 1550 adet Model 3 ürettiğini bildirdi. Yılın 3. çeyreğinde ise 2425 adet Model 3 üretimi yaptığını duyurdu. Şirketin 2017 hedefi toplamda 100.000 araç satışı yapmaktı. Tesla 102.000 ‘den fazla satış yaparak hedefinin üzerinde çıktı. Peki, Tesla hedefinin üstünde satış gerçekleştirmesine rağmen nasıl zarar etti?

Bu sorunun yanıtını Tesla’nın raporları net şekilde gösteriyor. Model 3’ün üretiminde yaşanan sıkıntılar şirketin elde ettiği tüm karı yok etti ve şirket eksiye geçmeye başladı.

Şirketin önümüzdeki yıllarda Semi, Roadster 2.0 ve Model Y satışları sayesinde kara geçmesi bekleniyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close