Ülkemizin köklü araç üreticilerinden TEMSA ve Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş (STM), akıllı otobüs teknolojileri geliştirmek için işbirliği yaptıklarını duyurdular.

1968 yılında kurulan ve kendini girişimci olarak tanımlayan sanayi kuruluşu TEMSA, kendi markasıyla ürettiği otobüs ve midibüsleri yerli pazara satmanın yanı sıra ihraç da ediyor.

Firmanın akıllı otobüs teknolojileri geliştirmek için işbirliğine gittiği teknoloji ortağı STM ise Türk Silahlı Kuvvetleri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Savronik A.Ş ortaklığıyla 1991’da faaliyete geçen bir AR-GE firması.

‘Akıllı Araçlarda Teknoloji Geliştirme’ çatısı altında başlanan işbirliğinde, akıllı sürüş teknolojilerinin yanı sıra büyük veri analitiği, nesnelerin interneti ve endüstri 4.0 gibi trendlerin de otobüslere entegre edilmesi hedefleniyor.

MD9 electriCITY
MD9 electriCITY

TEMSA’nın halihazırda Adana’daki AR-GE merkezinde geliştirip ürettiği Avenue iBus ve MD9 electriCITY isimli ileri teknoloji otobüsleri bulunuyor.

İlk etapta STM’nin büyük veri analitiği platformu Overa üretilecek elektrikli ve akıllı otobüslerde kullanılacakken, ikilinin işbirliği daha fazla STM teknolojisinin TEMSA otobüslerinde yer bulmasıyla derinleşecek. İkili tarafından geliştirilen akıllı ulaşım çözümleri yerel pazarın yanı sıra dünyaya da satılacakken; sistemlerin siber güvenliği ise bu konuda uzmanlaşmış, siber tehditlere karşı Siber Füzyon Merkezi’ni de kurmuş olan STM tarafından sağlanacak.

Webrazzi, TEMSA’nın halihazırda İHA ve otonom sürüş teknolojileri üzerinde çalıştığına dikkat çekiyor fakat basın toplantısında bu konudan bahsedilmediğini de ekliyor.

İşbirliğinin potansiyeli yüksek görünürken, gelecekte daha kapsamlı ortaklıklara imkan tanıması da muhtemel. Geliştirdikleri teknolojiler ile TEMSA-STM işbirliğine pozitif katkı sağlayabilecek girişimler, gelecekte bir konsorsiyum kurulması için şanslarını zorlayabilirler.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close