İnteraktif yayın yapan platformlar dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaya devam ederken, geleneksel televizyon kanallarına olan ilgi gün geçtikçe azalıyor. Günlük televizyon izleme alışkanlığı en yüksek olan toplumlardan Türkiye’de 2009 yılında 263 dakika olan televizyon izleme süresi 2018 yılına gelindiğinde yüzde 18’lik bir düşüşle 214 dakikaya düşmüş görünüyor.

Yayıncılık Akıllı Cihazlar Üzerinden Yapılıyor

Z kuşağı olarak da adlandırdığımız 2000’li yıllar ve sonrasında dünyaya gelen jenerasyonun izleme ihtiyaçlarını önemli ölçüde mobil telefonlar üzerinden gerçekleştirdiği görülüyor. İzleyiciler on-demand video streaming olarak adlandırılan talebe dayalı video yayıncılığı yapan platformlara ilgi gösteriyor. 2018 yılında 38 milyar doların üzerinde bir pazar büyüklüğüne ulaşan video yayıncılığı sektörünün 2026 yılına gelindiğinde 150 milyar dolarlık bir hacime ulaşacağı öngörülüyor.

Küresel Pazarda Rekabet Artıyor

Son birkaç yıldır özellikle şehirde çalışan nüfusun ortak zevki Netflix platformundaki dizilerin kritiğini yapmak oldu. Netflix’in Türkiye’deki abone sayısı 2019 yılı sonu itibariyle 1,5 milyonun üzerine çıktı. Platformun açıkladığı rakamlara göre 2019 yılı sonu itibariyle dünya genelindeki abone sayısı 167 milyonun üzerinde.

Amazon Prime on demand video streaming alanında neredeyse tekel konumuna gelen Netflix’e önemli bir rakip olabileceğini gösterirken, Disney+ ve Hulu gibi platformlar da pastadan pay alma yarışında oldukça iddialılar.

Türkiye Pazarındaki Durum

Dijital platformlarda yayınlanmak üzere hazırlanan yerli yapımların da daha kaliteli içerikler üretmesiyle ülkemizde hizmet veren Puhu TV, BluTV, Turkcel TV+ gibi platformlar Türkiye pazarında faaliyet gösteren küresel çaptaki rakiplerinin arasında yer almaya çalışıyor.

Amerika’da düzenlenen ve televizyon yapımlarının ödüllendirildiği 47. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde, Puhu TV’de yayınlanan Şahsiyet dizisindeki Agah Beyoğlu rolüyle “En İyi Erkek Oyuncu” dalında aday gösterilen Haluk Bilginer, bu dalda ödülü almaya hak kazanarak büyük bir sükse yaratmıştı.

KAYNAK:

https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/televizyon-izleme-suresi-her-gecen-yil-azaliyor/

https://www.prnewswire.com/in/news-releases/svod-market-size-is-projected-to-reach-usd-32-3-billion-by-2025-valuates-reports-843938490.html

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close