Her hafta girişimcilik kültürünün daha iyi anlaşılmasını, girişimcilik ekosisteminin gereklerini ve sağladığı avantajları masaya yatıran İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye radyo programına bu hafta Doç. Dr. Deniz Tunçalp moderatörlüğünde, İTÜ NOVA TTO Genel Müdürü Ercan Çitil ile İTÜ Çekirdek girişimi Tabtoy’un kurucu ortağı Rahim Öner konuk oldu.

Programda bu hafta girişimcilerin fikri mülkiyet konularına değinilirken, üniversitelerin pek çoğunda bulunan Teknoloji Transfer Ofislerinin neler yaptığı, üniversitede bulunan teknoloji, buluş ve fikirler ile akademisyenler ve öğrencilerin nasıl desteklendiği, bu fikirlerin nasıl ticari hayata geçtiği konusu da masaya yatırıldı.

Ercan Çitil Teknoloji Transfer Ofisini şu şekilde tanımlıyor: “Üniversitedeki bilginin ve teknolojinin sanayi ile buluşmasına aracılık eden kurumlardır. Şirket yapısında olabildikleri gibi üniversitenin bir uzantısı olarak da hizmet verebiliyorlar.” Bu kavram Türkiye’de yeni gelişen bir kavram olmasına rağmen hızla gelişiyor.

teknoloji-transferi-sirketlesme-sureci

Çitil, İTÜ NOVA TTO olarak akademisyen ve girişimcilere, buluşlarında ve girişimlerinde patentlerin alım süreci ve daha sonra da ticarileşme süreçlerinde destek olduklarını belirtiyor. Bir projenin en başından itibaren yer aldıkları süreçte, proje için ulusal ve uluslararası fon bulunması ve üniversite–sanayi iş birliğinin sağlanması, girişimcilik tarafında da desteklerin verilmesi şeklinde birçok faaliyeti yürütüyorlar. 2013 Mart ayından itibaren faaliyet gösteren İTÜ NOVA TTO bugüne kadar 200’ün üzerinde AR-GE projesine destek oldu, 50’nin üzerinde patent aldı, uluslararası alanda 60’ın üzerinde projenin yazımına destek vererek bunlardan %80 üzerinde başarı sağladı. Bunların bir kısmının bu yıl içinde ticarileşmesini beklediklerinden bahseden Çitil, bu projeler arasında Tabtoy girişiminin de yer aldığını söylüyor.

Tabtoy Bilişim Teknolojileri A.Ş. kurucu ortağı Rahim Öner, günümüzde tablet bilgisayarlarla çok fazla zaman geçiren çocukların el-kol koordinasyonunu kaybetmelerine çözüm olacak bir ürün geliştirdiklerinden bahsediyor. İTÜ NOVA TTO ile patent yazma sürecinde karşılaştıklarını belirten Rahim Öner, haklarının çoğunun Tabtoy’da kalması koşuluyla maliyetlerin tamamının Teknoloji Transfer Ofisi’nin karşıladığını vurguluyor.

Uluslararası ölçekte bilimsel ve teknolojik bilgi üretim kapasitesinin artırılması ve üretilen bilginin ticarileştirilerek topluma daha faydalı hale gelmesini amaçlayan İTÜ NOVA Teknoloji Transfer Ofisi’nin faaliyetleri ve  girişimcilere destekleri konusunda daha geniş bilgiye radyo kaydımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close